Overslaan en naar de inhoud gaan

Auteur en literatuurcriticus (NRC) Margot Dijkgraaf, ‘ambassadeur tussen Frankrijk en Nederland op het gebied van de letteren’, vertelt over de schrijfsters in haar boek Zij namen het woord – Rebelse schrijfsters in de Franse letteren.

Haar recente boek over Franse schrijfsters belicht vrouwen die schreven, spraken, de barricaden opgingen, taboes doorbraken. Vrouwen die ook nu nog inspiratie bieden – door hun boeken, hun karakter, hun daden of denkbeelden. Ze heten George Sand of Françoise Sagan, Simone de Beauvoir of Lydie Salvayre, Madame de Staël of Maryse Condé. De een was grondlegger van de Europese literatuur, de ander vocht voor de positie van de vrouw als schrijfster, de volgende richtte haar pijlen op onrechtvaardigheid en ongelijkheid, weer een ander eiste voor de niet-Westerse stem een plek op in de literatuur. Allemaal waren ze rebels, tegendraads, velen veroorzaakten in hun tijd een schandaal. Als deze portretten iets laten zien is het de kracht van deze uitzonderlijke Franstalige schrijvende vrouwen, van de 17e tot de 21 eeuw. Na de lezing begeleidt journalist Maarten Baanders het gesprek tussen de aanwezigen en Margot Dijkgraaf.

Who knows?

Margot Dijkgraaf
Al een leven lang houdt Margot Dijkgraaf zich bezig met haar passie, Franse literatuur. Ze schrijft erover in NRC, publiceert boeken en geeft lezingen. Recent publiceerde ze Met Parijse pen. Literaire omzwervingen, met foto’s van Bart Koetsier, een boek in de voetsporen van Nederlandse en Franse schrijvers in Parijs.

Deze lezing wordt georganiseerd door Sijthoff Cultuur.