Salon Leiden: Wetenschap, stad en park
- Rijksmuseum Boerhaave
Al ruim 400 jaar draait de Universiteit Leiden volop mee op het wereldtoneel van de wetenschap. Maar welke rol speelde de stad zelf bij de wetenschap die er werd beoefend? Vijf lezingen waarin het mondiale en het lokale elkaar raken.
Al ruim 400 jaar draait de Universiteit Leiden volop mee op het wereldtoneel van de wetenschap. Zo groeide Herman Boerhaave uit tot de ‘leermeester van Europa’, vielen alleen al aan het begin van de vorige eeuw drie Nobelprijzen toe aan ‘Leids’ onderzoek, en werd onlangs nog in het Leidse bio science park de grondslag gelegd voor het ‘Janssen-vaccin’. Maar welke rol speelde de stad zelf bij de wetenschap die er werd beoefend? En hoe vormde de wetenschap de stad? Vijf lezingen waarin het mondiale en het lokale elkaar raken.
Wetenschap, stad en park
Door Cor Smit en Jorrit Smit
Realisatie en betekenis van het Leiden Bio Science Park
In 1982 stond het Leidse Bio Science Park nog op geen enkele beleidsagenda, niet van de stad en niet bij de universiteit. Eind 1984 was het er ineens. Anno 2022 is het park de belangrijkste economische kracht van Leiden. Hoe is dat gebeurd? En wat betekende dat precies voor de stad Leiden?
Waarom bestaan wetenschapsparken?
Sinds de jaren tachtig hebben talloze gemeenten en universiteiten geprobeerd braakliggend terrein tot wetenschapspark om te toveren. Een bordje, heipaal en subsidiekraan verder droeg zo’n gebied ineens de belofte van innovatie en vooruitgang, winst en werkgelegenheid. Waarom werden deze ruimtes wereldwijd als ‘park’ vormgegeven? En voor wie levert dit eigenlijk waardevolle kennis op?
Cor Smit is sociaal en economisch historicus, gepromoveerd op kinderarbeid (2014). Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van Leiden. In 2020 publiceerde hij een boek over de geschiedenis van incubator Biopartner-ABC en het Leiden Bio Science Park. Jorrit Smit onderzoekt de samenhang van wetenschap en samenleving in heden en verleden. Aan de Universiteit Leiden promoveerde hij in 2021 op historisch onderzoek naar de ruimtelijke vormgeving van ‘nuttige’ wetenschap in de naoorlogse periode.
Wanneer: zaterdag 23 april 14:30 - 16:00 uur
Voor wie: voor iedereen die zich heeft aangemeld
Waar: in het museum of via livestream
Kosten: gratis met een geldig entreebewijs voor het museum
Let op: ben je voor deze lezing aanwezig in het museum? Dan controleren we de CoronaCheck-app.
Registreren kan via deze link.