Overslaan en naar de inhoud gaan

Beelden in Leiden, Studium Generale, en de Oude Sterrewacht nodigen je uit voor Scales of Luminosity, een serie aan evenementen die op dindag 21 juni zullen plaatsvinden.

Op 21 juni vindt de zomerzonnewende plaats. Het is letterlijk het midden van de zomer en om dat te vieren vinden er meerdere evenementen plaats met licht en duisternis als thema. Deze evenementen zullen worden georganiseerd door kunstenaars van Beelden in Leiden 2022 en Leidse wetenschappers en academici.

Deze licht-en-duisternis evenementen zullen worden gehouden door heel Leiden. Er is onder andere een wandeling langs meerdere beeldhouwwerken op de Hooglandse Kerkgracht. Deze beelden zijn gemaakt door Lisa van Casand, Robert Glas, Clémence Lollia Hilaire, Leandros Ntolas en Marit Westerhuis. Alle beelden zijn gemaakt in opdracht van Beelden in Leiden en hebben iets te maken met duisternis in biologische, astronomische of historische context. Denk bijvoorbeeld aan 'donkere materie' in de ruimte of de bodem van de oceaan. 

Naast deze wandeling vindt ter ere van Scales of Luminosity ook een groot evenement plaats bij de Oude Sterrewacht met Professor Luis Campos als gast. Prof. Campos is de Baker College Chair for the History of Science, Technology and Innovation bij Rice University. Hij is daarnaast voormalig Baruch S. Blumberg NASA/Library of Congress Chair of Astrobiology bij de Library of Congress in Washington, D.C. Dit is de nationale bibliotheek van de Verenigde Staten en wordt als een van de belangstrijkse bibliotheken ter wereld gezien. Prof. Luis Campos zal samen met kunstenaars en wetenschappers spreken over duisternis en licht.

Programma

 • 10:30 – 12:00
  Erfgoed Leiden en Omstreken, Boisotkade 2A, 2311 PZ Leiden
  Groepstour met gids door de archieven van Erfgoed Leiden. De tour gaat over historische evenementen en onderwerpen die te maken hebben met de beeldhouwwerken die gemaakt zijn in opdracht van Beelden in Leiden.
  Maximaal 15 deelnemers; wie het eerst komst, het eerst maalt.
  Nederlandstalig.
 • 13:00 – 14:00
  Beelden in Leiden 2022 exhibition, Hooglandse Kerkgracht, 2312 HV Leiden
  Tour langs de beeldhouwwerken van Beelden in Leiden samen met kunstenaars Clémence Lollia Hilaire, Leandros Ntolas, Robert Glas en curator Stéphanie Noach.
  Iedereen is welkom.
  Engelstalig.
 • 15:15 – 16:00
  Speciale collecties, Universiteitsbibliotheek Leiden, Witte Singel 27, 2311 BG Leiden
  Groepstour met gids door de Universiteitsbibliotheek van Leiden. Tijdens deze tour krijg je zeldzame boeken en manuscripten te zien met licht en donker als onderwerp. De tour zal plaatsvinden onder leiding van curator Jef Schaeps.
  Maximaal 12 deelnemers; wie het eerst komt, het eerst maalt.
  Engelstalig.
 • 16:45 – 18:30
  Lezing Oude Sterrewacht, Sterrenwachtlaan 11, 2311 GP Leiden

  Speciaal evenement wat focust op de band tussen kunst en wetenschap. Het thema van Beelden in Leiden in 2022 is licht en duisternis. Wat hebben kunst en wetenschap daarmee te maken? Tijdens dit evenement kun je erachter komen!
  Naast kunstenaars Clémence Lollia Hilaire, Leandros Ntolas en Robert Glas, zullen de volgende mensen tevens spreken:
  ·       Prof. Luis Campos, Baker Chair of the History of Science, Technology, and Innovation Program at Rice University, en voormalig NASA chair at the Library of Congress, Washington DC
  ·       Prof. Ksenia Federova, Lecturer, Leiden University Center for the Arts in Society (LUCAS)
  ·       Prof. Frans Snik, Assistant Professor, Leiden Astronomical Observatory
  ·       Stéphanie Noach, curator bij Beelden in Leiden
  ·       Ana María Gómez López, mentor voor de kunstenaars bij Beelden in Leiden
  Het evenement begint met een 15 minuten durende presentatie over de telescoopkoepel van de Oude Sterrewacht.
  Maximaal 20 deelnemers; wie het eerst komt, het eerst maalt.
  Engelstalig.
  Voor een livestream link voor dit evenement, neem contact op via scales.of.luminosity@gmail.com

 • 19:00 – 21:30
  Begraafplaats Rhijnhof, Laan te Rhijnhof 4, 2332 HZ Leiden
  Speciaal midzomerprogramma waarbij de kunstwerken van voormalig Beelden in Leiden-kunstenaars Josua Weschler en Lisa Sebestikova. Er zal tevens een muzikaal concert plaatsvinden.
  Iedereen is welkom.
  Nederlandstalig.