Overslaan en naar de inhoud gaan

Vandaag organiseert Naturalis samen met andere organisaties een schelpenteldag op zeven Nederlandse stranden. In het museum kun je de telling live volgen.

Het Vlaams Instituut voor de Zee organiseert al vijf jaar een schelpentelling, en dit jaar doet Nederland mee. Naturalis, de strandwerkgemeenschap, de Nederlandse Malacologische Vereniging en Stichting Anemoon gaan zeven Nederlandse stranden op, om gezinnen, strandbezoekers en burgerwetenschappers te helpen om de schelpen daar in kaart te brengen. Daar worden al je strandbezoeken leuker van, en je gegevens helpen de wetenschap.

Tijdens de dag hebben is er een live programma over strandschelpen in de zaal Live Science op Naturalis, met lezingen, activiteiten en nog meer. Daar staat ook de "Schelpdesk", waar experts de moeilijkste soorten op naam helpen brengen en vragen van het publiek én vanaf de stranden helpen beantwoorden. Als je nog een schelp hebt liggen waarvan je wilt weten hoe hij heet, neem hem dan vooral mee. 

Via de ontdekkisten in de zaal kun je meer leren over schelpen. Sommige schelpen die op de Nederlandse stranden aanspoelen zijn miljoenen jaren oud - maar hoe kan je zien of een schelp 'vers' is of fossiel? 

Locatie: Stranden bij Ouddorp, Hoek van Holland, Kijkduin, Scheveningen, Katwijk, Noordwijk en Langervelderslag. Klik hier voor meer info. 

Tijd: de hele dag, maar van 11.00 - 16.00 uur zullen er experts op de stranden staan voor hulp bij het uitzoeken van de soort schelp en het uitdelen van telformulieren.

Entree: gratis!

Meer informatie op de website.