Science Café Leiden: Zelf-reparerend beton dankzij bacteriën
- Scheltema
Geïnteresseerd in wetenschap in de breedste zin des woords? Kom naar het Science Café Leiden!
Geïnteresseerd in wetenschap in de breedste zin des woords? Zin om meer te weten te komen en in discussie te gaan over controversiële onderwerpen in de wetenschap? Onder het genot van een drankje en in een gezellige, informele sfeer? In deze editie van het Science Café: Zelf-reparerend beton dankzij bacteriën.
Beton is het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld maar heeft één groot nadeel: onder druk kunnen er gemakkelijk scheuren ontstaan. Worden dergelijke scheuren te groot, dan leidt dat tot roest van de stalen wapening. Dergelijk betonrot is niet alleen een lelijk gezicht maar gaat ook ten koste van de stevigheid van het bouwwerk. Daarom wordt in de bouw vaak meer wapening gebruikt dan nodig om te voorkomen dat de scheuren in een constructie zo groot kunnen worden dat de draagcapaciteit van het beton wordt aangetast. Dit extra staal heeft echter in onbeschadigd beton geen structureel nut. Het is een verspilling van grondstoffen en met de hoge staalprijzen ook een dure oplossing.
Een andere oplossing is de scheuren te repareren. In ondergrondse of vochthoudende constructies stuit dat echter op grote problemen. Het zou ideaal zijn, als het beton zelfherstellend zou zijn, en dat is nu precies waar de onderzoekers van de TU Delft aan werken. Door calcium-producerende bacteriën in het betonmengsel te verwerken zou het mogelijk moeten zijn beton te maken met dergelijke zelfherstellende eigenschappen. Prof. Henk Jonkers van de TU Delft is op zoek gegaan naar bacteriën die hiervoor geschikt zijn. Met zijn onderzoek heeft hij een drietal soorten gevonden die gebruikt kunnen worden in zelf-reparerend beton.
Programma:
Spreker: Henk Jonkers, hoogleraar Bio-adapted and Sustainable Building Materials aan de TU Delft.
Muziek: B2fab, met rustige en dromerige popmuziek in een solo optreden met piano.
Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden.
Tijden: Muziek: 19.40 uur
Lezing: 20:00 – 20:45 uur
Pauze met muziek: 20:45 – 21:05
Discussie ca. 21:05;
Einde ca. 22:00 uur.
De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.