Overslaan en naar de inhoud gaan

Afro-Amerikaanse muziek uit Ghana, Suriname, de Antillen, Marokko en de USA, Kom luisteren, dans en zing mee met het projectkoor!

Programma Songs of Feedom 2 juli 2022, terrein Museum Volkenkunde 

13:00 Groot bazuinkoor “Boven de sterren” (traditionele Surinaamse brassband)
13:30 Opening en welkom door voorzitter SoF Jacintha Groen en wethouder Yvonne van Delft van Gemeente Leiden  
13:40 Marisa Monsanto met monoloog over Tula, verzetsstrijder op Curacao   
13:50 Berima Amo en band, Ghanese Highlife muziek  
14:40 Khadija Massaoudi en Jan Wouter Oostenrijk met Afro-Turkse muziek  
15:20 Jose Toyo en dansgroep van Surinaamse marrons  
16:00 Kinderkoor Daltonschool met Ronald Snijders  
16:40 Ronald Snijders band met Surinaamse Kaseko muziek     
17:00 Leids projectkoor olv Tim Hermsen met negrosprituals en black gospel Gemerts en Ronald Snijdersband  
17:45 Afsluiting door Jacintha Groen  

Over Berima Amo en zijn Highlife and Afrobeat band

We zijn heel blij dat Berima Amo weer van de partij is op het festival. Hij trad al eerder op tijdens Songs of Freedom in 2018. Wanneer hij met zijn swingende Afrobeat het festival aftrapt kan niemand meer stil zitten!
Berima Amo is een Ghanese zanger, bandleider, trompettist, componist en cultureel ondernemer. Hij is één van de rising stars van de Afrikaanse wereldmuziek. Zijn muziek is een unieke blend tussen lokale highlife music (Westafrikaanse Blues) en soul, jazz en blues. Als zevenjarige speelde hij al op grote podia, onder meer met de John Teye Band. Hij studeerde vanaf 2004 jazztrompet aan het Rotterdams Conservatorium. Hij toerde door Europa en Afrika.
In 2019 werd Berima Amo genomineerd voor “Best Music Producer” bij de AGMMA Awards die jaarlijks in Londen worden gehouden. In 2021 richtte hij de eerste bigband in Ghana op - Osaberima Big Band - waarmee hij een tijdperk van Ghanese bigband highlife-muziek nieuw leven inblies. De laatste twee jaar begeeft hij zich ook meer in het klassieke veld. Zo maakte hij deel uit van Music Stages, een samenwerking met musici van het Koninklijk Concertgebouworkest.
In 2021 won hij een beurs om een ​​dertig minuten durend stuk voor orkest te componeren, zijn compositie debuteert in Muziekgebouw aan 't IJ. Deze zomer toert hij weer met zijn Nkabom AfroBand, die bestaat uit muzikanten uit Ghana en Nederland.  

Over Jose Tojo met de Kula Skoro marron dansgroep  

Tijdens de periode van slavernij in Suriname ontvluchtten veel slaafgemaakten de plantages. Zo ontstonden in het ontoegankelijke binnenland de unieke marrongemeenschappen. Vandaar werd nog lang strijd gevoerd met de Nederlandse overheid. De marrons kennen veel Afrikaanse invloeden in taal, religie, gewoonten, dans en muziek.
Jose Tojo is een veelzijdige artiest, die met veel passie de marroncultuur uitdraagt en verder ontwikkelt. In 2015 richtte hij zijn eigen dansschool, Kula Skoro, op in Amsterdam, Nederland. De marroncultuur, met name de Awasa, is hem met de paplepel ingegoten. “Als jongeling in het binnenland leerde ik awasazang en -dans van mijn moeder, en de drum van mijn vader die apintidrummer was van wijlen granman Cornelis Zacharias Forster van Langatabiki.” In zijn tienerjaren in de stad werd Jose Tojo lid van Kifoko, een van Surinames oudste awasagroepen. Inmiddels heeft Tojo in Amsterdam een eigen dansschool, Kula Skoro, die beoogt klassikaal en methodisch danslessen in marronstijlen te verzorgen aan iedereen die daarin geïnteresseerd is.  

Over Khadija Massaoudi en Jan Wouter Oostenrijk met Afro-Turkse muziek 

Khadija Massaoudi is geboren en getogen in Amsterdam. Ze is theater- en programmamaker, journalist, geeft presenteerworkshops en zingt. Als theatermaker en speler staat ze ook op de planken. Van de meeste voorstellingen schrijft ze mee en vaak worden het concept en de teksten door haar geschreven. Haar veelzijdigheid komt tot uiting in de recente documentaire “Alles in mij”. Daarin interviewt Massaoudi vier vrouwen met verschillende migratieachtergronden over hoe de Nederlandse geschiedenis hun familie en henzelf getekend heeft. De gesprekken worden afgewisseld met melancholieke liederen uit hun moederlanden. Khadija zong ook tijdens de voorstelling “Koken voor Keti Koti” van Theatergezelschap de Veenfabriek, wat natuurlijk naadloos aansluit bij het festival Songs of Freedom.   

Over Jan Wouter Oostenrijk 

Jan Wouter Oostenrijk (JWO) studeerde af als jazz gitarist en verwierf afgelopen decennia  internationale bekendheid met vernieuwende crossovers tussen jazz en rock met Noord-Afrikaanse muziekstijlen. JWO speelde met zijn band in Europa, Marokko, Algerije, Tunesie, Egypte en Soedan. JWO bracht 5 solo albums uit met successen als “My friend Samir” (nr1 notering in Noordafikaanse Top 40 chart van Ethnocloud) en  zijn versie van de jazz klassieker Caravan (opgenomen in EMI/ Warner compilatie tussen grote artiesten als Natacha Atlas, George Duke en James Brown). In 2017 werd het album ' We are Connected' uitgebracht door het Duits/Afrikaanse label Mountain records met een centrale rol voor de kwarttoon gitaar, een specialiteit van JWO. Afgelopen 5 jaar is hij jaarlijks genomineerd door het vakblad Gitarist voor beste gitarist in de categorie jazz/fusion/funk/world Benelux. 

Over Eline Gemerts   

Eline Gemerts is een jazz zangeres, opgegroeid in Suriname in een muzikaal gezin. Na de kunstacademie in Nederland studeerde Eline zang lichte muziek aan het conservatorium. Zij heeft zangles gehad van o.a. Edwin Rutten, Georgie Fame, Floor van Zutphen, Louis de Vries. De start van haar zangcarrière begon gelijk goed: in 1997 won zij met haar band de Heineken Music Award. Daarna musiceerde zij met tal van gerenommeerde muzikanten op veel verschillende podia. Zoals Hans Dulfer, Sister Sledge, Gerardo Rosales, Bas van Lier, Cor Bakker, Michael Varekamp et cetera. Tijdens het Songs of Freedom festival zal ze optreden als gastvrouw en presentatrice. Ze zal de artiesten kort interviewen over de achtergrond van hun muziek en daarmee de rode draad zoeken in de muziekculturen met Afrikaanse roots. Natuurlijk zal ze ook zingen met de Ronald Snijders kaseko jazz band en het gospelkoor van onder leiding van Tim Hermsen.  

Over Ronald Snijders  

Natuurlijk is de fluitist Ronald Snijders met zijn band weer van de partij tijdens Songs of Freedom. Hij zal het projectkoor met de black gospelmuziek en negrospirituals begeleiden en enkele nummers spelen met Eline Gemerts.  Ronald kwam in 1970 naar Nederland en won in 1973 de persprijs van het NOS-jazzconcours. Na zijn studie waterbouw ging hij vol voor de muziek. In de loop der tijd bracht hij vele albums uit, vaak in eigen beheer. Mister 'Funky Flute' is uitgegroeid tot een grootheid in de Nederlandse jazzwereld en ver daarbuiten. Zijn immense repertoire strekt zich uit van jazz naar latin, van funk naar afro, en van Suriname naar de rest van de wereld. Ronald trad overal op bekende internationale jazzfestivals en is vele malen onderscheiden. Hij is pas 70 geworden maar swingt nog als vanouds, zoals nu tijdens zijn tournee met het Concertgebouw jazzorchestra. We zijn trots dat hij er weer bij is dit jaar.   

Over Tim Hermsen en het Songs of Freedom projectkoor 

Tim Hermsen hoort helemaal bij het Songs of Freedom. Hij was al dirigent en arrangeur van de SoF projectkoren in 2017 en 2018. Tim timmert al vele jaren aan de weg maar is een echte autodidact. Hij werkt met meerdere gospelkoren, zoals de Sound of Celebration uit Alphen aan den Rijn en organiseerde hij gospel “scratch” dagen. Ook projectmatig schrijft hij arrangementen voor koren en artiesten.  

Het Songs of Freedom koor is een projectkoor dat voor iedereen uit Leiden en omgeving open staat. Het koor brengt negrospirituals en black gospelmuziek met begeleiding van de Ronald Snijders band en met solozang van Eline Gemerts. Het is dus een amateurkoor, maar daarom niet minder swingend. Dat bewezen de vorige edities wel. Het enthousiasme dat het koor uitstraalt maakt het tot een hoogtepunt van het festival.