Overslaan en naar de inhoud gaan

De minister deelt zijn visie op de toekomst van wetenschap en samenleving.

Op vrijdag 11 maart (16.00 uur) houdt minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) een lezing met de titel ‘Wanneer kennis kritiek wordt’. In deze lezing staat hij stil bij een aantal kritieke uitdagingen in wetenschap en samenleving. De minister spreekt vanuit het Kamerlingh Onnes-gebouw van de Universiteit Leiden. 

De snelheid waarmee de wetenschap onze levens verandert, brengt spanningen en zorgen mee. Minister Dijkgraaf zal het onder andere hebben over de kwetsbaarheid van kennis, de afstand tussen wetenschap en samenleving, en de relatie tussen wetenschap en politiek.
De coronapandemie heeft blootgelegd hoe afhankelijk we zijn van wetenschappelijke kennis, maar ook hoe kwetsbaar deze kennis is in het publieke debat. Feiten worden in twijfel getrokken en wetenschappers bedreigd. Minister Dijkgraaf bepleit dat we het moeten opnemen voor de feiten en de mensen die ons nieuwe kennis brengen. 

Na afloop van de lezing vindt er een gesprek plaats over de vragen en zorgen die minister Dijkgraaf beschrijft. Wetenschappers Marc van Ranst, Gerrit Hiemstra, Ineke Sluiter en Ionica Smeets reflecteren vanuit hun perspectief en persoonlijke ervaringen op de boodschap en de uitdagingen die de minister beschrijft. Gespreksleider is onderwijs- en beleidshistoricus Pieter Slaman. 

De speech wordt live gestreamd vanuit het Kamerlingh Onnesgebouw van de Universiteit Leiden en is voor iedereen te volgen op: https://www.universiteitleiden.nl/agenda/2022/03/wanneer-kennis-kritiek-wordt