Overslaan en naar de inhoud gaan

Een muziekfestival geheel in het thema WATER! Met een informatiemarkt, tips en proefjes om de waterkwaliteit van de wijk te meten. En natuurlijk heel veel muziek!

Het Stevenshof Muziekfestival Water!

Een initiatief van een aantal bewoners van de wijk die graag wat meer leven in de brouwerij willen en daarvoor muziek inzetten. Muziek voor elk wat wils, voor alle leeftijden, op verschillende momenten van de dag, door kinderen, amateurs en beroepsmusici. 

Met WATER! als thema. De Stevenshof is rijk aan water. Je kunt je erop en ermee vermaken, je kunt het drinken, je ermee wassen. Wat kan de Stevenshof doen om met dit kostbare goed zo zorgvuldig mogelijk om te gaan? Dat drukken we uit in muziek en in een informatiemarkt waar allerlei wetenswaardigheden over water worden gepresenteerd, tips om er op een eenvoudige manier verstandig mee om te gaan en proefjes om te meten hoe de waterkwaliteit in de wijk is.

Het muzikale deel van het festival gaat van kamer- tot surfmuziek en van opera aria’s tot zeemansliederen. Ook is er een orkestscratch van de Water Music van G.F. Händel. 

PROGRAMMA Zaterdag 14 mei 2022

10.00 - 13.00  Repetitie scratchorkest Water Music van Händel o.l.v.Martin van der Brugge (incl. lunch) (gratis)

11.00 - 15.00   Informatiemarkt over water (gratis)

13.00 - 14.00  Repetitie kinderkoor (gratis)

14.00               Water Music van Händel door scratchorkest o.l.v.Martin van der Brugge; De Zee van Trijntje Oosterhuisdoor kinderkoor Stevenshof (gratis)

20.15               Opera Aria's over water door leden Nationale Opera (€ 16,-)

21.45   Water Songs door The Keys (€ 6,-)

Vandaag is er ook een informatiemarkt over diverse aspecten van water in en rondom de BplusC-locatie in de Stevenshof. Er is veel aandacht voor wat je zelf kunt doen om het water in je leefomgeving schoon te houden, zuinig om te springen met (drink)water en overlast door een teveel aan water te beperken. Kom tussen 11 en 15 uur je licht opsteken over deze onderwerpen. De opening en sluiting vinden plaats onder de luifel voor Huis van de Buurt en BplusC.


Er zijn ook activiteiten die vooral voor kinderen interessant zijn. Wat er precies te doen is, vind je in onderstaand overzicht. Daarin tref je ook een e-mailadres aan om je vooraf op te geven voor de workshop oeverplanten. En links naar websites van deelnemende organisaties.

11.00 uur: Opening Informatiemarkt Water!!! door mw. Thea Fierens (Hoogheemraadschap Rijnland)

1 Workshop Oeverplanten: Workshop, waarin je leert de planten langs oevers te herkennen en monitoren, wordt tweemaal gegeven door Jacqueline Henrot en Marijke Deurloo van Naturalis: om 11.30 uur en om 13.30 uur (duur 75 minuten). Start bij BplusC. Meer informatie op www.mijnoeverplanten.nl. Opgeven bij voorkeur vooraf via oeverplanten@gmail.com.


2 Demonstratie Regentonnen: Verstrekken van informatie over en demonstratie van verschillende regentonnen door mensen van Samen aan de Slag, een initiatief van de Gemeente Leiden. Zij zijn te vinden in de tuin van het Huis van de Buurt van 11 tot 15 uur.

3 Voorlichting Groene Daken: Michiel Janssen van Groene Daken Leiden kan alles vertellen over de ins en outs van Groene Daken. Je vindt hem binnen in de bibliotheek van 12.00 tot 13.30 uur.

4 Watertafel – Klimaatadaptatie: Wil je weten wat dit precies is, kom dan kijken bij Marian Kathmann, Natuur- en duurzaamheidscoördinator van de Gemeente Leiden. Je kunt haar vinden van 13.00 tot 15.00 uur in de tuin van het Huis van de Buurt.


5 Plastic Spotters: zwerfvuilopruimactie: De Plastic Spotters van de Leidse Grachtwacht gaan het oppervlaktewater in de Stevenshof ontdoen van zwerfvuil. Ze komen in ieder geval met 4 kano’s en starten bij de Joke Smitbrug. Zij gaan aan de slag van 11.30 tot 14 uur. Je kunt ze vanaf de waterkant volgen of meedoen, wanneer je een kano hebt. Meer informatie vind je op www.degrachtwacht.nl


6 Wandeling met toelichting op waterbeheersing wijk en Rijnlandroute: Jan Visser en Frank Kooper vertellen je tijdens een wandeling door de wijk over de rol van het water en de beheersing daarvan in en rondom de Stevenshof. De wandeling eindigt bij de molen. De molenaar is ter plekke om een toelichting te geven op de rol van de molen bij de waterbeheersing. Aanmelding en vertrek bij BplusC (binnen). Start 13 uur (duur 1,5 tot 2 uur).


7 Water- en energiebesparing: Een aantal GaGoed wijkambassadeurs, waaronder die voor de Stevenshof, Ckees van Oijen, voorzien belangstellenden van tips om water en energie te besparen. Geen overbodige luxe in deze tijd. Zij staan in de bibliotheek en zijn van 11.00 tot 15.00 uur aanwezig. Bekijk ook: www.gagoed.nl


8 Kanoën met Martin (demonstratie, les):Martin Kroon is wijkbewoner en een zeer ervaren kanovaarder. Hij demonstreert en instrueert jong en oud hoe je kunt 
kanoën. Hij doet dit bij de waterspeelplaats en is daar van 11.00 tot 15.00 uur aanwezig. Martin kent ook alle mooie kanoroutes in de wijk en daarbuiten.

9 Drinkwater: Wim Oorthuizen, voorheen werkzaam bij o.m. Dunea, geeft voorlichting over het belang van schoon drinkwater en hoe dit voor ons wordt geregeld door drinkwaterbedrijven. Hij staat in de bibliotheek en is van 11.00 tot 15.00 uur aanwezig.


10 Informatiemateriaal over Citizen Science, geveltuinen, boomspiegels, en meer: Een aantal deelnemers aan de markt was verhinderd. Zij hebben informatiemateriaal ter beschikking gesteld. Dat is te vinden in de bibliotheek. 


11 Waterdiertjes (workshop en informatietafel): Enkele leden van IVN Natuureducatie, die in de Stevenshof wonen, verzorgen een workshop Waterdiertjes (geen uitleg, kom maar kijken!) aan de hand van ‘monsters’ uit een sloot dichtbij. Meld je in de tuin van het Huis van de Buurt. Zij zijn aanwezig van 11.00 tot 15.00 uur.
14.30 uur Sluiting Informatiemarkt Water!!! door Ashley North (wethouder Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte). Het koor Kinderklup Stevenshof zingt twee liedjes over water en er worden symbolisch zes bomen geplan

Locatie: Huis van de Buurt, Trix Terwindtstraat 4 – 6, Leiden (Stevenshof).

Tijd: de activiteit begint vrijdagavond 13 mei om 20.15 en eindig zaterdagavond 14 mei om 24.00 uur.

Entree: een beperkt deel van de activiteiten is gratis, voor andere moeten kaartjes gekocht worden. Achter elk muziekonderdeel vind je de prijs.

De activiteit is in het Nederlands, maar internationals zijn van harte welkom. 

Partners van dit evenement zijn BplusC, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Incluzio Leiden en GaGoed Leiden.

Foto: Moving Water van Markies van Boekel

Ga voor actuele informatie over het festival, de informatiemarkt, het bestellen van kaarten voor de concerten en de inschrijving voor het scratchorkest naar de website.