Overslaan en naar de inhoud gaan

De toepassingen van kunstmatige intelligentie lijken eindeloos. Bijvoorbeeld deepfakes; dat zijn videos van mensen die akelig echt lijken, maar die met behulp van A.I. - geheel nep - zijn gegenereerd. Soms is het bijna onmogelijk om nog verschil te zien.

In het onderzoek van Prof. Dr. Theo Gevers krijgen deepfakes een serieuze, en nuttige, toepassing. Hij onderzoekt of deze modellen een rol kunnen kunnen spelen bij rouw- en traumaverwerking. Bijvoorbeeld door nabestaanden een gesprek te laten voeren met een levensechte deepfake van een overleden geliefde. Of door slachtoffers van misbruik in gesprek te laten gaan met de dader. Het zou zelfs artsen in opleiding kunnen leren hoe ze een slechtnieuwsgesprek houden. Het nut en de risico’s van deze technieken worden momenteel nauwgezet onderzocht, Theo Gevers praat ons bij in deze Stokvislezing.

Over de spreker

Theo Gevers is hoogleraar Computer Vision aan de Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, deep learning en automatische gezichtsanalyse in video’s.

Stokvislezing

De Stokvislezing is vernoemd naar prof. dr. B.J. Stokvis, in 1887 eerste voorzitter van het Nederlandsch Natuur- en Geneeskundig Congres. Als herinnering aan dit inmiddels opgeheven genootschap organiseert Rijksmuseum Boerhaave jaarlijks een speciale lezing.

Praktische informatie
Wanneer: Vrijdag 11 november 15.00-16.00 uur
Waar: In de congreszaal van het museum of via livestream
Kosten: Deelname is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs
Aanmelden: Aanmelden kan via het formulier op de website van Rijksmuseum BoerhaaveLet op: Alleen als u onze automatische bevestigingsmail heeft ontvangen (check uw spam-box) is uw aanmelding geregistreerd. Er is een apart inschrijfformulier voor de lezing in onze congreszaal of om via de livestream mee te kijken.