Superzware zwarte gaten en waar ze te vinden
- Academiegebouw
Superzware zwarte gaten (ook wel Supermassive Black Holes of SMBH in het Engels) zijn zo groot als een miljoen of zelfs een miljard zonnen bij elkaar.
Let Op: Dit evenement is volledig Engelstalig.
In deze Oortlezing zal professor James Moran spreken over Superzware zwarte gaten. Hij zal tevens praten over hoe een wereldwijd netwerk aan radiotelescopen bijdraagt aan het in kaart brengen van kosmisch puin en het begrijpen van SMBHs in het algemeen.
Na de lezing wordt je uitgenodigd voor een hapje en een drankje in het Academiegebouw
Het is nodig om een plekje te reservere voor deze lezing als je fysiek aanwezig wilt zijn in het Academiegebouw. De lezing wordt tevens gelivestreamd. Om een link te ontvangen voor deze livestream moet je je ook registreren.
Dat kan allebei hier
Over James Moran
James Moran is een van de meest vooraanstaande experts in het gebruik van Very Long Baseline Interferometry (VLBI) om astrofysische masers en SMBH te bestuderen in het midden van een sterrenstelsel. Hij is een lid van het Event Horizon Telescope consortium, wat in 2019 de Breakthrough Prize in Theoretical Physics heeft gewonnen voor het in beeld brengen van de schaduw van een zwart gat in het Messier 87 stelsel. Hij was tevens onderdeel van het team dat 50 jaar geleden de Rumford Prize of the American Academy of Arts and Sciences won voor de ontwikkeling van de VLBI.
Hij heeft zijn bachelor en PhD (allebei in electrical engineering) verdient aan de Universiteit van Notre Dame en the Massachusetts Institute of Technology in 1963 en1968. Het grootste gedeelte van zijn carriere heeft hij gespendeert aan het Center for Astrophysics waar hij een Donald H. Menzel Professor of Astrophysics is, een emeritus is, onderdeel uitmaakt van Harvard University, en een senior wetenschapper is bij het Smithsonian Astrophysical Observatory.
Hij heeft gewerkt als de bestuurder van de Submillimeter Array in Hawaii terwijl die gebouwd werd, een Associate Director van de CfA, en als onderdeel van de astronomie-afdeling bij Harvard.
Hij is een van de auteurs van het veel gebruikte lesboek “Interferometry and Synthesis in Radio Astronomy.” Hij heeft deNewton Lacy Pierce Prize of the American Astronomical Society gewonnen. Hij maakt onderdeel uit van de US National Academy of Sciences and the American Philosophical Society, ooit opgericht door Benjamin Franklin.
Over de Oortlezing
De jaarlijkse Oortlezing, ter herinnering aan de befaamde Nederlandse sterrenkundige, wordt georganiseerd door de Stichting Het Jan Hendrik Oort Fonds en de Sterrewacht Leiden. De Oortlezing is bedoeld voor een breed publiek met interesse in de astronomie en wordt ieder jaar gegeven door een vooraanstaand sterrenkundige. Dit jaar vindt de 31e editie plaats in het Groot Auditorium in het Academiegebouw van 20:00 tot 21:00.