Overslaan en naar de inhoud gaan

Het 100-jarig bestaan van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging wordt groots gevierd. Met workshops, lezingen, exposities voor iedereen!

In het symposium ‘Photography Meets Science and the City’ wordt de relatie tussen fotografie en wetenschap uitgewerkt. Dit gebeurt langs twee lijnen: fotografie als wetenschappelijke discipline en de toepassing van fotografie in de wetenschap.

Het symposium wordt georganiseerd door de 100-jarige Leidse Amateur Fotografen Vereniging, de eveneens 100-jarige Fotobond en de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. De Universiteit heeft een voor Nederland unieke academische fotografie-opleiding én een bijzondere fotocollectie met onder andere eerste afdrukken van beroemde fotografen. De universiteit wil met het symposium als academisch kenniscentrum voor fotografie naar buiten treden. In het kader van de European City of Science wordt met het symposium een verbinding gelegd tussen kunst en wetenschap voor een groot publiek.

Het programma
Op het symposium wordt de relatie tussen fotografie en wetenschap uitgewerkt. De gebeurt langs twee lijnen. In eerste plaats komt fotografie als wetenschappelijke discipline voor het voetlicht, met bijdragen van Jos Jansen, documentair fotograaf van mens, wetenschap, technologie en natuur, van Mattie Boom, conservator fotografie van het Rijksmuseum met bijzondere aandacht voor de historie van amateurfotografie in Nederland, en van Helen Westgeest, universitair hoofddocent moderne en hedendaagse kunst en fotografie in Leiden.

De andere lijn behelst de toepassing van fotografie in de wetenschap, zoals microfotografie met bijdragen van Wim van Egmond (winnaar Nikon Small World) en Tiemen Cocquyt van het Rijksmuseum Boerhaave. De Werkgroep Leidse Sterrewacht verzorgt presentaties over astrofotografie. Daarnaast wordt aandacht besteed aan bijzondere fotografische uitingen, zoals stereofotografie, drone fotografie en geënsceneerde fotografie. Voorts kunnen deelnemers een workshop smartphone fotografie volgen of een lezing over straatfotografie bijwonen. Door een samenwerking met het International Photo Festival Leiden (IPFL) bieden we een podium aan jonge talentvolle fotografen.

Het symposium staat onder voorzitterschap van alom bekende fotografe en presentatrice Sacha de Boer. Een speciale inbreng wordt geleverd door Jan Dirk van der Burg, de huidige Fotograaf des Vaderlands, die actuele ontwikkelingen in een scherp en vermakelijk daglicht stelt.

De Universiteit Leiden levert een speciale bijdrage door het exposeren van een selectie van historische camera's en een rondleiding langs de fotocollectie van de Universiteitsbibliotheek. Tevens kunnen stands van leveranciers van fotocamera's en fotoproducten, fotobewerkingssoftware, printbedrijven en uitgevers van fotoboeken worden bezocht. De dag wordt afgesloten met een presentatie van Sacha de Boer 

Voor wie?
Het symposium is bedoeld voor wetenschappers, fotografiestudenten, fotoprofessionals, amateurfotografen en iedereen die geïnteresseerd is in fotografie.

Locatie: Lipsiusgebouw Universiteit Leiden, Cleveringaplaats 1, 2311BD Leiden.

Tijd: 10.00 - 18.00 uur. 

Entree: € 15. Aanmelden kan via www.lafv.nl/symposium Op de website vindt u ook uitgebreide informatie over de sprekers en hun presentaties.