Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Feest der Feesten start op 1 oktober met de Taptoe, waarbij de ene helft van Leiden kijkt naar de andere helft van Leiden. De 3 October Vereeniging daagt alle verenigingen uit de sport- en cultuursector uit om zich extra mooi te presenteren.

Van oudsher is de Taptoe een defilé van de Leidse verenigingen ter ere van Prins Willem van Oranje, Pieter Adriaenszoon van der Werf, Jan van Hout, Jan van der Does en Louis Boisot. Tijdens de route worden bij het standbeeld van Van der Werf (in het Van der Werfpark) en het Jan van Hout monument (bij het Plantsoen) kransen gelegd door het college van burgemeester en wethouders en door het bestuur van de 3 October Vereeniging. In de loop der tijd is de Taptoe uitgegroeid tot een ereronde van alle Leidse verenigingen door de binnenstad. De Taptoe is hiermee een podium voor alle verenigingen om zich in hun clubkleuren, met veel attributen, licht, enthousiasme en met volle overgave te presenteren aan de Leidse bevolking. Zo ontstaat er een immens schouwspel, waarbij de ene helft van Leiden zich presenteert aan de andere helft van Leiden. De verenigingen die zich het creatiefst presenteren winnen eéén van de drie Joppenszoonprijzen.

De Taptoe wordt traditioneel gelopen op 2 oktober en vormt hiermee de aftrap van de 3 oktober viering. Omdat dit jaar 2 oktober op zondag valt, is dit jaar de taptoe op zaterdag 1 oktober. De Taptoe vertrekt om exact 19:30 uur van de Kaasmarkt. De route is achtereenvolgens:

– Pelikaanstraat
– Haarlemmerstraat
– Prinsessekade
– Kort Rapenburg
– Breestraat
– Steenschuur (oostzijde)
– Van der Werfpark (met kranslegging bij het standbeeld van Van der Werf)
– Doezastraat
– Jan van Houtkade
– Geregracht (met kranslegging bij het Jan van Hout monument).

De laatste lopers van de Taptoe worden rond 21:30 bij het eindpunt verwacht.

De Taptoe is open voor deelname voor officieel erkende, openbare verenigingen uit Leiden en muziekkorpsen uit de regio Leiden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Alle Leidse verenigingen worden via de mail op tijd geïnformeerd over de 2022 versie van de Taptoe. Vragen en aanmeldingen kunnen gestuurd worden naar taptoe@3october.nl . De deelnemende verenigingen en muziekkorpsen verzamelen zich op de Kaasmarkt vanaf 18:00 uur en vanaf 19:30 uur zullen zij zich in een lang “Lint van Licht” door de Leidse binnenstad slingeren. Alle overige geïnteresseerden kunnen zich opstellen langs de route om te genieten van alles wat de Leidse verenigingen hen te bieden hebben.

Kijk voor meer informatie op de website van de 3 October Vereeniging.