Overslaan en naar de inhoud gaan

Het theater festival over gedeeld verleden, heden en toekomst. Theater Festival Ankrá is het Leidse theaterfestival voor podiumkunsten van zwarte makers. Elke donderdag in juni op het podium van Theater De Generator.

Ankrá is Papiaments voor verankerd. In het kader van Leiden European City of Science 2022 breekt het nieuwe festival de weg open naar kennis over en heling van het gedeelde slavernijverleden en koloniale geschiedenis.

Aangrijpend theater, performance, muziek, dans en actieve spirituele helende praktijken die met het thema verband houden, georganiseerd vanuit een deel van de zwarte Leidse gemeenschap.

De Nederlandse slavernij geschiedenis brengt gevolgen met zich mee. Het kolonialisme zorgt voor een breed web van trans Atlantische relaties, waarin wij verwoven zijn. Het leed is nog voelbaar. Generaties en Koninkrijkbewoners gaan hier elk op hun eigen manier meeom. Ankrá biedt hen en hun verhalen het podium.

Programma 

Op 9 juni start Kamla de Haas het festival met een Tula-opstelling. 
en intense en mooie manier om inzichtelijk te maken waar heling mag plaatsvinden, zonder te veel gebabbel, vanuit bewustzijn met jezelf en elkaar. Bewustzijn, connectie en eenvoud zijn belangrijke kernwaarden waar Kamla mee werkt en leeft. Geboren in Suriname, opgegroeid in Groningen en nu woonachtig op Curacao.

Donderdag 16 juni zal de prachtige muzikale storytelling voorstelling Voices from letters : Zikinzá, De Generator bezoeken. Vernon Chatlein brengt samen met Laurindo Andrea een muzikale ode aan de Curaçaose-cultuur met eigen composities, storytelling en beelden,geïnspireerd door Zikinzá, de opnamenverzameling van Nederlandse pater Brenneker en Curaçaose dichter Elis Juliana.

Op 23 juni is ‘Wortels en Cassave’ te zien in De Generator waarin verhalen verteller Onis Langveld het verhaal verteld van een jongen. Met herinneringen aan de Surinaamse burgeroorlog, vluchtangst en het onbekende van een ander ver land. Ben je eigenlijk degene wie je bent, omdat je het gelooft? Of omdat anderen je zo hebben gemaakt? En wat betekent het om zwart te zijn in Nederland?

Op 30 juni sluit Sherise Strang de Ankra maand af met de voorstelling ‘I’d had enough so I killed him’. Een fysieke theater solo geïnspireerd op het leven van poëet en schrijfster Maya Angelou, een vrouw die als activist en feminist vocht voor zwarte vrouwen. De voorstelling is een zoektocht naar identiteit, zekerheid en kracht maar ook naar bekentenis, overtuiging en veroordeling. 

Tickets 

Tickets zijn hier verkrijgbaar. Iedere Ankrá show kost 11.99 euro. 

19:30
Elke donderdag in juni
Theater de Generator 
Middelstegracht 36
2312TX Leiden