Overslaan en naar de inhoud gaan

Theaterfestival OverActing is een rijke mix van theater en muziek, onderzoek en kunst, emotie en ratio.

Met voorstellingen, lezingen, spoken word en workshops onderzoekt OverActing de kracht van de theatrale tradities uit het verleden, van de tragische Griekse mythologie tot komische stomme films. Zijn de uitgesproken gebaren, poses en gezichtsuitdrukkingen van voorbije eeuwen onbegrijpelijk voor ons, of vormen ze een bron van emotioneel plezier als we ons ervoor openstellen? 

Dit festival wordt georganiseerd in samenwerking met de Academy of Creative en Performancing Arts (ACPA) van de Universiteit Leiden. Aan de voorstellingen ging veel wetenschappelijk (historisch) onderzoek vooraf. De programmeur is Jed Wentz, ook onderzoeker en docent bij ACPA. Acteurs die meewerken aan het festival, zoals Alexander Cromer en Joao Luis Paixao, zijn promovendus aan de universiteit. De lezingen, workshops en een symposium rondom het festival hebben ook een sterke link met wetenschap. 

In het festival word je meegenomen op een reis langs menselijke gevoelens, liefdevol geschilderd met de technieken van een verloren gegane acteertraditie. Confronterend? Misschien. Spannend? Zeker! Je zal hierna met een frisse blik naar het hedendaagse theater kijken.

Een van de grootste onderdelen in het programma is de Gala theateravond: een historisch geïnspireerde extravaganza op zaterdag 3 december:
Rond 1800 zag een avond in het theater er compleet anders uit dan nu. Publiek uit alle bevolkingslagen genoot van theater met de zaallichten aan, koos zelf wanneer men pauze hield en bemoeide zich constant met wat er op het podium gebeurde. Op de bühne stonden iedere avond meerdere theaterstukken, afgewisseld met muziek, dans, poëzie én eten en drinken. Theaterfestival OverActing, het gloednieuwe festival in Leiden over premodern theater, trakteert het publiek anno 2022 op een avond volgens de theaternormen van 200 jaar geleden en daagt hen uit om theater met een nieuwe (of oude?) blik te bekijken.

Voor meer informatie en het volledige programma, klik hier