Van de Waallezing 2022: Futurism and Europe: The aesthetics of a new world
- Universiteit Leiden Lipsius-gebouw
Op 8 september vindt de jaarlijkse Van de Waallezing plaats, ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar van de afdeling Kunstgeschiedenis.
De lezing is fysiek bij te wonen in Lipsius zaal 0.11, en is daarnaast beschikbaar via livestream. De lezing vindt plaats mede dankzij een genereuze bijdrage van het RKD.
Spreker is Renske Cohen Tervaert MA, curator bij het Kröller-Müller Museum, Otterlo. Haar lezing is getiteld 'Futurism and Europe: The aesthetics of a new world'; de lezing is Engelstalig.
Over de lezing
Het Italiaanse futurisme uit 1909 was niet alleen een kunstzinnige avant-garde beweging; het was een manier van leven. Het futurisme zocht naar een nieuwe vorm van esthetiek waarbij de vitaliteit van de moderne samenleving centraal stond. Beweging, geluid en snelheid werden vaak uitgebeeld. Om hun ideeën zo ver mogelijk te verspreiden werd het futurisme onderdeel van veel verschillende gebieden: schilderkunst, beeldhouwwerken, architectuur, theater, film, mode, het ontwerp functionele objecten, interieur design, reclame, etcetera.
Deze zoektocht naar een ‘opera d’arte totale’, het concept van een alomvattende esthetiek, verspreidde zich door Europa en inspireerde andere avant-garde bewegingen waaronder Bauhaus, De Stijl, Esprit Nouveau en het constructivisme. Deze avant-garde bewegingen hadden vervolgens ook weer een invloed over het futurisme. De relaties tussen al deze avant-garde bewegingen worden onderzocht in een grote tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum in 2023.
Helene Kröller-Müller
De oprichter van het museum, Helene Kröller-Müller, realiseerde zich pas laat dat futurisme een belangrijke stroming was. In haar Considerations regarding problems in the development of modern painting (1925) gaf ze toe dat ‘in a collection that aims to demonstrate the development of art, it would be desirable to also show the futurist phase…’. Sinds de jaren 70, doet het Kröller-Müller Museum haar best om het futuristische gat in het museum te vullen. Het is nu het enige museum in Nederland wat het futurisme toont als een groot onderdeel van hun permanente tentoonstelling.
Futurisme in Europa
Deze lezing focust op de ontvangst van het futurisme in Europa, in het bijzonder Nederland. De roots en de ontwikkelingen van de uitwisselingen tussen avant-garde stromingen, beginnend met het futurisme in 1912 en doorlopend tot aan de jaren 30, staan tevens centraal. De complexiteit van de ideeënuitwisseling tussen deze verschillende kunststromingen zal getoond worden door een analyse van een aantal cruciale werken.
Aanmelden voor de zaal of voor de livestream
Het is mogelijk om de lezing bij te wonen. Geef u dan op via dit formulier.
Om de link voor de livestream te ontvangen kunt u zich hier aanmelden.