Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Kade tot Zelfkant: community kunstproject in het Singelpark, Leiden

Leiden: Stad van kunst en kennis, textielstad en stad van vluchtelingen. Die drie elementen komen allemaal samen in Van Kade tot Zelfkant, het community kunstproject dat deze zomer plaatsvindt in het Singelpark. Kunstenaars Sara Vrugt en Nina Mathijsen maken in hun mobiele atelier traditioneel Leids Saai, de stof die de stad in de 17e eeuw grote rijkdom bracht. Dat doen ze niet alleen: iedereen mag deelnemen en de eeuwenoude technieken leren.  

Het maakproces is in de hele zomer te volgen in een almaar groeiende presentatie in Museum De Lakenhal. Het eindresultaat, een lap nieuw Leids Saai, is hier vanaf 11 september ook te bewonderen.  

Welkom in Leiden?!  

Van Kade tot Zelfkant is onderdeel van de tentoonstelling Welkom In Leiden?! die sinds 2020 in het Singelpark te zien is. Vrijheid, grenzen en migratie staan hierin centraal. De singels begrensden ooit de stad, maar zijn nu een plek waar we verbinding met elkaar zoeken. We komen samen in het Singelpark, maken er een praatje met buurtgenoten en, in de voetsporen van de middeleeuwse wolbewerkers, leren we er nu oude ambachten herwaarderen 

Doe mee!  

Dit Leidse project kan niet zonder Leidenaars! Wil je meedoen aan het proces, je stadsgenoten leren kennen en jouw werk in Museum De Lakenhal zien hangen? 

Heb je veel of nog helemaal geen ervaring in het werken met textiel? Weinig of juist veel tijd? Iedereen is welkom om mee te doen. Plezier, ontwikkeling en ontmoeting staan centraal. Aanmelden kan via de contactpagina op https://www.vankadetotzelfkant.nl/.  

Meer over het project 

Het project is op 18 juni 2022 begonnen en eindigt op 10 september 2022 in Museum de Lakenhal, daar wordt de stof die over al deze tijd is gemaakt namelijk gekeurd. Vanaf 11 september is de stof voor iedereen te bekijken. Wil je weten wat er op dit moment gaande is of wat er voor 10 september allemaal gebeurt (en hoe je zelf kan meedoen)? Check dan de agenda van dit project.