Overslaan en naar de inhoud gaan

Een avond met hartverwarmend eten, spannende wetenschap en persoonlijke reflecties op voedsel, cultuur en het microbioom van de darm!

*UITVERKOCHT*

Waarom helpt de soep van je grootmoeder tegen maagpijn? Wat hebben je jeugdherinneringen te maken met de triljoenen micro-organismen die je darmen bevolken? 

"Voedselverhalen voor het Microbioom" is een participatief project over het darmmicrobioom, dat zijn de micro-organismen die in onze darmen leven, en de sterke verbanden met voedsel en cultuur. Het project gebruikt persoonlijke en culturele voedselverhalen als uitgangspunt voor een dialoog over de relevantie van het microbioom, de heilzame rol van bacteriën, en de wisselwerking tussen wetenschappelijke en culturele manieren van weten.

Afgelopen maanden kwam een groep vrijwilligers met diverse culturele achtergronden samen om de sterke verbanden tussen voeding, cultuur en het microbioom te onderzoeken. Wij leerden over het opkomend microbioomonderzoek en lieten  onze eigen darmmicrobioom analyseren. Ook voerden  wij tijdelijke ingrepen in ons dieet uit op basis van traditionele remedies voor darmgezondheid en volgden de veranderingen in  ons microbioom na deze ingrepen.

Op de Wereld Microbioom Dag nodigen wij u uit voor een gezamenlijke maaltijd die dit traject afsluit. In een unieke en intieme dinersetting nodigen wij u uit om het voedsel en de keukens te proeven die de voedingsinterventies hebben geïnspireerd en met te converseren over de ervaringen en ontdekkingen. De avond zal beginnen met korte presentaties over het microbioom, gevolgd door een zittend diner verdeeld over verschillende tafels (één tafel per vrijwilliger).     

Let op: er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (18 deelnemers)! Het is mogelijk om je in te schrijven voor een vegetarische of niet-vegetarische tafel, maar je kunt niet expliciet je tafel en eten kiezen. Helaas kunnen we geen rekening houden met voedselallergieën of speciale dieetwensen.

Dit evenement wordt georganiseerd door MyMicroZoo, Universiteit Delft en Universiteit Leiden.

Praktische informatie
Locatie: PLNT, Langegracht 70, 2312 NV Leiden

Tijd: 18.30  uur

Ticket: 5 euro, inclusief een lichte maaltijd
Registratie via EventBrite - slechts 18 plaatsen beschikbaar! (12 vegetarische plekken, 6 niet-vegetarische)

Taal: Engels