Overslaan en naar de inhoud gaan

De theatermakers van Theater Ins Blau en De Generator zetten als onderdeel van Festival van het Andere Theater ‘gentrificatie’ centraal. Kunst, theater en activisme verbindt.

Het volgende FAT (Festival van het Andere Theater) festival is pas in 2023! Maar tot die tijd houden de theaters zich niet stil!

Mede in het kader van Leiden City of Science 2022 hebben Theater Ins Blau en De Generator een ‘artist in residence’ uitgenodigd. Specifiek voor de wijk De Waard in Leiden wordt er een project georganiseerd in het kader van gentrificatie. We leren steeds meer over ‘gentrificatie’. Ervaren mensen dat verandering ook verbetering is? Of heeft het ook andere kanten? Kanten die niet altijd direct zichtbaar zijn. Gevolgen die misschien zwijgend geaccepteerd worden, maar meer impact hebben dan goed is. 

In de maand juni vindt #WAARDIG plaats. Het doel is in te zoomen op De Waard, om te kijken wat er nu daadwerkelijk gebeurt. Een zoektocht naar de werkelijke kracht van de wijk.
Wat voelen buurtbewoners voor hun wijk en hoe laten ze zich niet wegduwen door opgelegde vernieuwingen? Zijn alle ontwikkelingen #WAARDIG voor De Waard? 

Kunstenares Julia Heslopen en theatermaker Sterre de Vries strijken neer als buurtbewoners!
De Britse Julia onderzoekt het fenomeen ‘gentrificatie’ in diverse Europese steden. Ze gebruikt kunst en architectuur om kritische vragen te stellen over de gevolgen van eigendomsbezit en de onzekerheid van huisvesting. Sterre is al een bekend gezicht in De Waard (FAT festival); zij is een sociaal artistiek maker die veelal werk creëert vanuit ontmoetingen. Naast ontmoetingen met Leidenaars gaan Julia en Sterre ook in gesprek met beleidsmakers op het gebied van wonen.

De archieven van stadsplanning en woningcorporaties worden omgekeerd. Daarnast wordt er bekeken hoe genomen stappen, het woonklimaat van De Waard hebben beïnvloed. Buurtbewoners gaan de wijk ‘voelen’, ‘ruiken’, ‘zien’ en ‘horen’ in workshops en een diversiteit aan ontmoetingen.

Buurtwandelingen vinden plaats op 4 en 5 juni. Op zaterdagmiddag 2 juli komen alle ervaringen tezamen in een theatrale ontmoeting met een borrel en hapjes.

Ontmoet de kunstenaars voor een gesprek en interview. Of doe mee tussen de buurtbewoners!
Wil je meelopen of te gast zijn op de ontmoeting op 2 juli, dan nodigen wij je van harte uit om een bericht te sturen naar communicatie@fatleiden.nl

30 mei - 2 juli 
De Waard 
Leiden