Overslaan en naar de inhoud gaan

De esthetiek en politiek van artificiële zenuw-netwerken

Machine learning (ML) of AI is een technologie voor algemeen gebruik. Dit betekent dat het breed ingezet kan worden en de mens en maatschappij transformeert. Door de algemeenheid van AI wordt het veel gebruikt door kunstenaars en ontwerpers die uit zijn op de AI esthetiek. Machine learning is tegelijkertijd echter een algoritmische machtsstructuur die bepaald welke beslissingen een AI maakt. Kunstenaars onderzoeken deze structuren en ethische dilemma's die komen kijken bij de implementatie van AI algoritmes. 

Tijdens de AI & Kunst workshop wordt er op verschillende kunstzinnige manieren naar AI gekeken: AI esthetiek, onderzoeksmethodologie, kritische perspectieven en werkelijke ervaring met ML-architecturen zoals StyleGAN en LSTM. Deelnemers van de workshop worden uitgenodigd om hun ideeën over AI te veranderen in een project waarbij ze zelf hun kunstvorm en materialen uit mogen kiezen.

Instructeur: Helena Nikonole (www.nikonole.com), kunstenaar, curator en onderwijzer met een specialisatie op het gebied van kunst en AI.

Workshop programma:

1. Introductie

2. Lezing: Aesthetics and Politics of AI

3. hands-on: AI and text. Introduction to Google Colab. LSTM architecture.

4. hands-on: AI and images. Hacking of StyleGAN2 architecture.

5. Presentatie van de ideeën en open discussie

Waar en Wanneer:

17 september, 11:00-12:15 – kunstenaar lezing, Lipsius 123 (open voor iedereen)

13:00-16:00 – Workshop, Lipsius 126 (via registratie)

Benodigdheden: basis computer vaardigheden, er is geen ervaring met AI of programeren nodig. Computers worden meegenomen door de organiseerders. 

Taal: Engels

Om deel te nemen aan de workshop, registreer je door een email te sturen naar Sanne van de Haar (s.m.van.de.haar@hum.leidenuniv.nl) voor 14 september. In deze email moet je jezelf kort introduceren en je motivatie om mee te doen aan de workshop benoemen (2 a 3 zinnen).