Overslaan en naar de inhoud gaan

Bevroren en bevriezen, ijskoude kunstjes door studenten.

Freezing Physics is een show gemaakt door Stichting Rino voor middelbare scholieren waarin verschillende proeven met vloeibaar stikstof centraal staan.

Met de show hopen zij een bewondering voor de natuurwetenschappen op te wekken bij de leerlingen. Daarnaast willen zij met de proeven ook een intuïtie voor wetenschap en de wetenschappelijke methode creëren bij leerlingen. De show is indrukwekkend en ook interessant voor de scholier die nog niet alles begrijpt, omdat de proeven heel spectaculair zijn.

Stichting Rino kiest er bewust voor om alle shows te laten opvoeren door voornamelijk bètastudenten. Studenten staan namelijk dichtbij de leerlingen, omdat zij zelf nog maar kort geleden in de schoolbanken hebben gezeten. Daarnaast zijn dit allemaal mensen die zelf kort geleden hebben besloten natuurwetenschappen te gaan studeren. Dit betekent dat zij nog bijzonder enthousiast voor hun nieuwe vakgebied zijn. De show is een goede mogelijkheid voor de studenten om dit enthousiasme over te brengen op de leerlingen. Dit geeft de studenten ook de mogelijkheid om het stereotype van de ‘gestoorde professor’ te doorbreken

De show

  • -196°C

Tijdens de show worden er meerdere proeven gedaan met vloeibaar stikstof, maar wat niet iedereen weet is dat vloeibaar stikstof belachelijk koud is! Maar liefst 196 graden onder nul!!  Toch is het relatief veilig om mee te werken. Hoe het precies zit wordt je helemaal uitgelegd.

  • Extreme volume verandering

De extreem lage temperatuur is niet het enige interessante aan vloeibaar stikstof. Bij verdamping zet het maar liefst 750 keer uit. Daarnaast krimpt een ballon ook tot een kleine pannenkoek wanneer je het afkoelt. Dit maakt het vervoeren van vloeibaar stikstof vrij lastig, maar dit levert wel een aantal spectaculaire proeven op!

  • Gassen in de lucht

Uiteraard zitten er naast stikstof nog meer interessante gassen in de lucht. Dat wordt bewezen met twee wel heel spectaculaire proeven.

  • Magnetisme en supergeleiding

Elektriciteit en magnetisme zijn waarschijnlijk de meest gevreesde onderwerpen voor iedere middelbare scholier, maar de studenten zijn er niet bang voor. Met een simpele proef laten de studenten zien zien dat elektriciteit en magnetisme met elkaar te maken hebben. Vervolgens wordt er een soortgelijke proef uitgevoerd met een supergeleider waarin de weerstand 0 is. Dit heeft verrassende gevolgen!

  • Materiaaleigenschappen bij extreme kou

Aan het einde van een show over vloeibare stikstof met moeilijke natuurkunde is er natuurlijk niets leuker dan willekeurige dingen in de stikstof doen. Maar als natuurkundige kan je niet zomaar wat doen. Je moet wel goed observeren wat er gebeurt.

  • IJskoude verrassing

Na zo een lange natuurkunde show is er niets leuker dan een ijskoude traktatie die bereid is met vloeibare stikstof.

Meer informatie op de website van Stichting Rino.