Overslaan en naar de inhoud gaan

De laatste jaren regent het schandalen over de spermabank. Omdat DNA-testen steeds gebruikelijker en goedkoper worden, komen feiten boven water waarvan dokters dachten dat ze nooit het licht zouden zien.

In de pers gaat de meeste aandacht naar fertiliteitsartsen die vrouwen behandelden met hun eigen sperma. In Nederland zijn er ondertussen vier gevallen bekend.

Waarom deden fertiliteitsartsen dat? Waarom logen ze? 

In deze lezing probeert historica Tinne Claes deze vragen te beantwoorden. Zij schreef recent het boek Zaad zonder naam over de geschiedenis van de Belgische spermabank, van de geboorte van de eerste donorkinderen in de late 19de eeuw tot vandaag.
Het was een periode van grote maatschappelijke veranderingen, zoals de tanende autoriteit van artsen en de commercialisering van de geneeskunde, maar ook de teloorgang van taboes, de emancipatie van de vrouw en de opkomst van het identiteitsdebat. Deze lezing verweeft uiteenzettingen over deze maatschappelijke veranderingen met persoonlijke verhalen van fertiliteitsartsen, wensouders en donorkinderen. Zo wordt een veelzijdig beeld geschetst, dat de nodige inzichten biedt om hedendaagse debatten en schandalen te begrijpen.

Dit evenement is de Nederlandse lancering van het boek Zaad zonder naam: een biografie van de spermabank. Wees welkom en blijf gerust napraten met een kop koffie of thee. 

Praktische informatie

Wanneer: zaterdag 4 juni 15:00 - 16:00 uur, napraten mogelijk
Voor wie: voor iedereen die zich heeft aangemeld
Waar: in het Rijksmuseum Boerhaave (Lange Sint Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden) of via de livestream
Kosten: gratis met een geldig entreebewijs voor het museum

Meld je aan via deze link
Let op dat je je voor de juiste lezing aanmeld (voor de fysieke lezing in museum Boerhaave of voor de livestream)