Overslaan en naar de inhoud gaan

Soms is vragen stellen en die samen vanuit verschillende perspectieven onderzoeken belangrijker dan antwoorden vinden. Daarover zijn hoogleraren José van Dijck, Peter-Paul Verbeek en Tamara Witschge het eens. Aan de hand van vier vragen spreken we met hen over waarom we dingen willen weten en de rol van wetenschap daarin. Een van die vier vragen is 'waarom willen we weten?'.

Van Dijck: "In deze vraag staat een brede, algemene ‘we’, maar het is erg belangrijk wíé iets wil weten. Als een kind iets vraagt, is dat anders dan als de vragensteller een wetenschapper is. Vragen stellen is iets individueels, terwijl het tegelijkertijd heel universeel is."

Lees snel verder op bladzijde 21 van de Leiden2022 New Scientist Special.

Noel de Miranda, hoofdonderzoeker kankerimmunogenetica, Leids Universitair Medisch Centrum, beantwoordt de vraag ook: "Het zit in onze natuur om meer te willen weten. Niet alleen om onszelf en onze omgeving beter te begrijpen, maar ook om oplossingen te vinden voor hedendaagse problemen".

 

Het interview met Noel is te vinden op bladzijde 10 van het tijdschrift. Wil je terug naar het overzicht van de 22 grote vragen van 2022? Klik dan hier.