Overslaan en naar de inhoud gaan

De Wijscokar: twijfel oogsten in het jaar van de wetenschap

Wijs in de wijk, twijfel oogsten in het jaar van de wetenschap!
Het Zeeheldenbuurts Instituut voor Twijfelschappelijk Onderzoek – ZITSO? in 2022 onderzoek doen naar de twijfels, vooroordelen, angsten en vragen die er bij het Leidse publiek leven over wetenschap, en dan met name rond de thema’s gezondheid, klimaat en biodiversiteit

Dat gaan de twijfelschappers doen door iedere keer een andere wijk in (buurthuis, bibliotheek, school, kinderactiviteit) om het publiek (volwassenen en met name kinderen) te bevragen. Zij noemen dit ‘twijfelschappelijk onderzoek’.

Het centrum voor het twijfelschappelijk onderzoek is de vrolijk roze gekleurde WIJSCO-kar. Op een theatrale manier gaan de onderzoekers naar het publiek toe om hen te bevragen. Het belangrijkste? Zij komen geen wetenschap brengen, maar gaan in gesprek op een laagdrempelige manier en 'oogsten twijfels'.

 

De WIJSCO-kar heeft vier verschillende smaken. Allen leiden ze tot het delen van kennis, wat kan zorgen voor een mooi gesprek. De smaken laten ruimte voor twijfel, angsten en vragen. Twijfel staat aan de basis van wetenschap. Samen met de twijfelschappers gaat het publiek op zoek naar bestaande of onontdekte kennisbronnen en potentiële oplossingen voor problemen.

Wie zijn de twijfelschappers?

Het Zeeheldenbuurts Instituut voor Twijfelschappelijk Onderzoek – ZITSO bestaat uit Jos van den Broek, emeritus-hoogleraar wetenschapscommunicatie en theatermaker en lid van het collectief Peen en Ui, Danny Molenaar. 

Wat is het doel?

Het doel is om kinderen (groepen 7 en 8) en buurtbewoners op een ludieke manier kennis te laten met wetenschappelijke thema’s zoals biodiversiteit, gezondheid en klimaat, en om daar de relevante vragen over te stellen. ‘Twijfelschappelijk onderzoek’ is leren om de ‘hoezo-vraag’ te stellen.

Doe mee met het twijfelschappelijk onderzoek!

Nieuwsgierig geworden naar de verschillende smaken van de WIJSCO-kar en hongerig naar twijfel en kennis? Bekijk hier waar de WIJSCO-kar te vinden is:

  • 22 mei: in het Plantsoen
  • 14 - 16 juli: in de Pieterskerk tijdens ESOF2022.

Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met Leiden2022, Naturalis, Rijksmuseum Boerhaave en het LUMC.