Overslaan en naar de inhoud gaan

Derde Leidse Plekberaad – wonen in de toekomst

Op 15 september bogen vijftig Leidenaren zich over de toekomst van de stad. Dat deden zij in de succesvolle derde editie van de Leidse Plekberaden, waar zij zich verdiepten in de woonsituatie en samenleving toekomstige generaties Leidenaren.

Jonge Leidenaren, beleidsmakers en pioniers voor een betere wereld kwamen afgelopen donderdag samen in het oude V&D gebouw. Met het thema ‘Samen-Wonen-Leven’ stond wonen en samenleven in Leiden in 2060 op de agenda.

Om in de stemming te komen voor het dialoog over 2060 kregen alle deelnemers een kimono aan waardoor iedereen in 2060 was en zichzelf even losmaakt van wie ze nu zijn. De kimono’s zijn onderdeel van een uit Japan overgewaaide methode, waarbij toekomstige generaties mee worden genomen in beslissingen van de gemeenschap.

Aftermovie Plekberaad Samen-Wonen-Leven

De meest opvallende uitkomst van het beraad was dat de deelnemers een toekomst voor zich zien waarin meerdere generaties door elkaar wonen en voorzieningen en buitenruimte gedeeld worden. De ideeën varieerden van minder ruimte voor auto’s en meer ruimte voor groen tot het werkelijk maken van wonen als basisrecht. Bijna alle groepen hopen op community in de wijk en meer ruimte om elkaar te ontmoeten. De term ‘It takes a village to raise a child’ werd een aantal keer genoemd.

“Dit soort plekberaden kunnen helpen om uit het pessimisme te stappen, we hebben veel meer van dit soort dialogen nodig”.

Anika van Wijngaard, deelnemer en tevens freelance journalist

Het Plekberaad is een initiatief van het Ministerie van de Toekomst, Lab Toekomstige Generaties en de Turnclub en is tevens de aftrap van de Nationale Week voor Toekomstige Generaties. De week werd geopend door Eva Rovers, van het boek ‘Nu is het aan ons’ en initiatiefnemer van het Landelijk Netwerk Burgerberaad, en Jan van de Venis, Waarnemend Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties. Hierbij werden ze beëdigd als zogenaamd “Minister voor de Toekomst”, door een ketting te dragen met daaraan kinderschoentjes. Die staan symbool voor de volgende generaties.

Wat zou jij over 6 generaties anders willen zien? Eind van dit jaar vindt een nieuwe editie van het Plekberaad plaats. Wij zijn op zoek naar jouw visie. Houd de website in de gaten voor meer informatie over nieuwe Plekberaden.

Vorige
Volgende