Overslaan en naar de inhoud gaan

Gazet van Leiden: Leidse journalistiek toen nu en straks

Vorige week donderdag was het de dag van de Journalistiek en werd de Gazet van Leiden gedoopt: een eenmalige krant met ruim 40 producties over de Leidse Journalistiek van toen en straks.

De Gazet van Leiden is gemaakt door studenten en docenten Journalistiek, Neerlandistiek en Boekwetenschappen en andere mediaexperts. Gebaseerd op een jaar onderzoek naar de rol en het belang van lokale journalistiek in een Nederlandse stad, over 6 eeuwen roemruchte nieuwsvoorziening. Van stadsomroeper tot stadsomroep, van censuur door boze overheden tot censuur door boze burgers. Wie maakten het nieuws en waar deden ze dat? Hoe volatiel is het lokale medialandschap. Slapen of waken de waakhonden nog? Blijft lokale journalistiek altijd bestaan?

Er zijn 22.000 exemplaren van de Gazet van Leiden verspreid als bijlage bij het Leidsch Dagblad. Daarnaast 5000 onder andere belangstellenden.

De Gazet van Leiden is tot stand gekomen met dank aan Leiden City of Science Europe 2022, Leids Mediafonds, Universiteitsbibliotheken Leiden, Faculteit Geesteswetenschappen, Erfgoed Leiden en Omstreken en de Gemeente Leiden.