Launch van Leiden European City of Science 2022 is een feit!
Leiden is de eerste Europese stad met wetenschapsfestival van 365 dagen
Leiden, 10 november 2021 - Als eerste Europese stad presenteert Leiden in 2022 een wetenschapsfestival van 365 dagen voor iedereen met een nieuwsgierige geest. Met een keur aan tentoonstellingen, workshops, excursies, activiteiten en evenementen worden wetenschap, kennis, kunst en kunde op de agenda gezet. In internationale congressen en wetenschappelijke bijeenkomsten worden de grote vraagstukken van deze tijd belicht. Tegelijkertijd biedt Leiden European City of Science 2022 een verrassend programma waarbij in directe interactie met lokale bewoners elke dag een ander nieuwsgierig makend onderwerp centraal staat. Van congressen tot buurtinitiatieven: Leiden European City of Science 2022 deelt actuele kennis tot in de haarvaten van de samenleving.
Internationale launch
Op woensdag10 november vond de internationale launch van Leiden European City of Science 2022 plaats vanuit Naturalis Biodiversity Centre. Deze datum is niet toevallig gekozen, want het is dan precies 20 jaar geleden dat de UNESCO 10 november uitriep tot World Science Day for Peace and Development. Tijdens de launch van Leiden2022 kwamen vooraanstaande internationale gasten aan het woord, zoals Shamila Nair-Bedouelle, Assistant Director-General for Natural Sciences van de UNESCO in Parijs, en Jean-Eric Paquet, Director-General Research and Innovation van de European Commissie in Brussel. Intendant Lucien Geelhoed, die verantwoordelijk is voor de inhoudelijke ontwikkeling van het programma, lichtte 22 hoogtepunten uit het programma van Leiden2022 toe. De launch werd afgesloten met een speech van Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
Wetenschapsfestival van 365 dagen
Op 1 januari gaat het over de EURO, op 4 april over de PLACEBO: in 2022 heeft elke dag een eigen thema. Binnen het jaarprogramma, dat uit vier onderdelen bestaat, komt het hele kennisspectrum aan bod, van fundamentele wetenschap tot en met citizen science. Het Year of Events verenigt honderden publieksactiviteiten die gedurende het jaar in Leiden plaatsvinden rondom wetenschap, kennis, kunst en kunde. Van 13 tot en met 16 juli vindt de 10e editie van het EuroScience Open Forum (ESOF) plaats; het grootste interdisciplinaire wetenschapscongres van Europa. In september komen jonge, talentvolle onderzoekers uit de hele wereld naar Leiden voor de 33e finale van de EU Contest for Young Scientists (EUCYS). En met het co-creatieproject Kennis door de Wijken wordt elke dag in één van de 101 buurten van Leiden, Zoeterwoude, Voorschoten, Oegstgeest en Leiderdorp een activiteit georganiseerd rondom één van de 365 laagdrempelige, nieuwsgierig makende onderwerpen.
Lancering huisstijl, website en scheurkalender
Tijdens de lancering werden ook de gloednieuwe huisstijl en website van Leiden European City of Science 2022 gepresenteerd. Ook daarin draait alles om nieuwsgierigheid. Elke afzonderlijke activiteit heeft een uniek QR-logo waarmee bezoekers via een virtuele peephole naar de betreffende pagina op de website worden geleid. De QR-logo’s zijn omgeven met kleurrijke mallen, zodat een bloemenzee van aansprekende caleidoscopen ontstaat. Ook is de speciale scheurkalender met 365 dagonderwerpen gelanceerd, die op allerlei momenten en locaties gratis wordt verspreid onder nieuwsgierige mensen.
Waarom in Leiden?
De combinatie van talent en kennis zorgt in Leiden al sinds 1575 voor ontwikkeling, verandering en vernieuwing. Het is dus een logische stap om de stad te profileren als Europese kennisstad. Met die gedachte stak een aantal stadspartners in 2017 de koppen bijeen. Zij slaagden erin om de titel European City of Science naar Leiden te halen. Leiden European City of Science 2022 wordt georganiseerd door een speciaal daarvoor opgerichte stichting onder auspiciën van de Gemeente Leiden, Universiteit Leiden, LUMC en Hogeschool, met steun van EuroScience in Straatsburg en de Europese Commissie in Brussel. Onder leiding van directeur Meta Knol heeft Leiden2022 zich in korte tijd ontwikkeld tot een netwerkorganisatie die uiteenlopende partners op lokaal, nationaal en internationaal niveau verbindt. In 2022 is Leiden de hotspot van de Europese wetenschap!