Leiden2022 partner van New European Bauhaus
Leiden European City of Science 2022 is partner van het New European Bauhaus! Met het initiatief roept Europese Commissie op om samen de toekomst interdisciplinair vorm te geven. Het partnerschap past bij de ambitie van Leiden2022 om bruggen te slaan tussen wetenschap, cultuur en samenleving.
Leiden2022 is geselecteerd als één van de eerste 139 partners van het initiatief. Met dit programma bouwt de Europese Commissie aan een interdisciplinaire beweging voor een duurzaam, inclusief en mooi Europa.
Green Deal en New European Bauhaus
Het New European Bauhaus is een belangrijke stap voorwaarts voor de Europese Green Deal, waarmee de Commissie-Von der Leyen het continent Europa in 2050 klimaatneutraal wil maken. Gezamenlijke inspanningen van alle lidstaten moeten voorkomen dat klimaatverandering en biodiversiteitsverlies een bedreiging gaan vormen voor onze leefomgeving. Met New European Bauhaus wordt iedereen uitgedaagd om in directe interactie met de wetenschap, de creatieve sector en samenleving het wiel opnieuw uit te vinden. Doel van dit Europese project is om de leefwereld van de toekomst vorm te geven: duurzaam, inclusief en esthetisch. “Behalve een ecologische en economische impuls is het ook een nieuw Europees cultureel project”, aldus Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
New European Bauhaus en Leiden2022
Het programma van Leiden European City of Science 2022 speelt zich af rond precies diezelfde kernen: wetenschap, cultuur en samenleving. “Wij zijn dan ook verheugd dat we het toekomstgerichte deel van het programma van Leiden2022 vanaf nu kunnen gaan verbinden met het New European Bauhaus”, legt directeur Meta Knol uit. “Als partner zal Leiden2022 nieuwe, toekomstgerichte initiatieven stimuleren en bestaande en nieuwe samenwerkingen coördineren op regionaal, landelijk en internationaal niveau. Met het jaarprogramma van Leiden2022 dragen we actief bij aan het duurzaam vormgeven van de toekomst na de pandemie.”
Leiden, Theo van Doesburg en het Bauhaus 1922-2022
Er is een historische link tussen Leiden en het Bauhaus. Kunstenaar Theo van Doesburg richtte in Leiden in 1917 het internationale tijdschrift De Stijl op. Enkele jaren later vertrok hij naar Weimar om daar een beroemde kunstacademie radicaal te hervormen: het Bauhaus. Hij werd niet toegelaten als docent maar organiseerde vanaf maart 1922 zelf een avondcursus voor Bauhaus-studenten in zijn atelier in Weimar. Die nieuwe wind bracht in het Bauhaus een revolutie teweeg, waarna de kunstacademie snel aan invloed won in Europa. Met hun universele, geometrisch-abstracte beeldtaal droegen de kunstenaars, vormgevers en architecten van het Bauhaus bij aan de geboorte van het modernisme. Nu, honderd jaar later, staan we voor een vergelijkbare keuze. Kunstenaars en wetenschappers moeten de handen ineen slaan om de toekomst vorm te geven, zodat de wereld voor toekomstige generaties leefbaar blijft.
Wil je op de hoogte blijven van nieuws over Leiden European City of Science 2022? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en mis niets van alle ontwikkelingen rondom Leiden 2022. Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!