Overslaan en naar de inhoud gaan

Leidenaren gezocht: wil jij van je vraag een kunstwerk maken?

Voor het project 'De Kunst van het Wetenschappelijke Verhaal' zoekt het creatieve team van de Hogeschool van Amsterdam 10 Leidenaren die van hun vraag een kunstwerk willen maken.

Heb jij een vraag waar je het antwoord op wil weten? En lijkt het je leuk om samen met een wetenschapper en kunstenaar opzoek te gaan naar het antwoord?

Het projectteam van 'De Kunst van het Wetenschappelijke Verhaal' is op zoek naar 10 nieuwsgierige Leidenaren die op vrijwillige basis van hun vraag een kunstwerk willen maken. Vragen over alle soorten onderwerpen zijn welkom: van architectuur tot muziek, van sterrenkunde tot geschiedenis en van biologie tot literatuur. Niets is te gek! 

Je maakt het kunstwerk samen met een kunstenaar en wetenschapper in ongeveer 8 weken tijd. Het projectteam kijkt samen graag met jou naar een tijdsindeling die bij jouw schema past. Wanneer jullie kunstwerk klaar is helpen zij het tentoon te stellen.

Ben je enthousiast geworden? Mail dan je vraag en contactgegevens naar creativemedia@hva.nl en wie weet zit jij bij de selectie! 

Over het project 'De Kunst van het Wetenschappelijke Verhaal': 

Vertrouwen in de wetenschap is significant hoger bij mensen die veel kennis hebben van de wetenschap, bij mensen die vaak in aanraking komen met de wetenschap, of er over lezen of spreken met vrienden en familie (Rathenau Instituut 2021). De sleutel tot vertrouwen is dus kennis van en contact met de wetenschap - maar hoe faciliteren we vormen van wetenschapscommunicatie die juist mensen die normaal gezien niet in contact komen met wetenschap? In dit project brengen we nieuwsgierige burgers die vragen hebben op laagdrempelige wijze in contact met wetenschappers die hun inzichten delen.

Begeleid door kunstenaars vertellen deelnemende burgers en wetenschappers gezamenlijk het verhaal over de gevonden inzichten. Zij delen de wetenschappelijke inzichten en werkwijze met de lokale gemeenschap van de vragensteller, of dat nu hun klasgenoten, medebewoners van een verzorgingstehuis, een skating community of leden van een voetbalclub zijn. En het verhaal wordt verteld op in een vorm die aansluit bij deze gemeenschap: bijvoorbeeld spoken word, een animatie-video, een comic, of een gedicht.

Dit project is een uitbreiding van het project “Kennis door de Wijken” (KddW) van Leiden European City of Science 2022 (Leiden 2022). De hoofdaanvrager, lector Creative Media for Social Change (HvA), heeft ruim ervaring met het betrekken van kunstenaars bij onderzoek. Zo zijn er meerdere kunstenaars betrokken geweest in het NWO VIDI-project van Tamara Witschge vanuit verschillende disciplines (waaronder documentaire, tekeningen, spoken word en poëzie). Deze uitingsvormen maken het mogelijk om inzichten met een bredere impact en gevoelde relevantie te delen (Hölsgens, de Wildt en Witschge, 2020). In dit project, combineren we deze expertise en ervaring met arts-based research methoden met inzicht in innovatieve storytelling formats en user-centred design vanuit de opleidingen Communication and Multimedia Design en Creative Business waar “Impact Storytelling” een belangrijke pijler is.

Het doel van het voorgestelde project is de verbinding tussen wetenschap en de samenleving te versterken door nieuwe formats van wetenschapscommunicatie te ontwikkelen gericht op het bereiken en betrekken van mensen die minder vertrouwen hebben in de wetenschap.

Voor meer informatie: bezoek de website