Overslaan en naar de inhoud gaan

Leidse fotografen brengen dagonderwerpen in beeld

Leiden - Dracula is nog altijd populair. De recente hype rondom Castlevania en Hotel Transylvania bewijst dit voor de zoveelste keer. Bloedzuigende wezens die zorgen dat de mens niet langer aan de top van de voedselketen staat of charmante aristocratische zombies? Op 18 mei is Dracula het dagonderwerp van Leiden2022, daarom fotografeerde Betty Nicolai van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging deze scene mét de roman. Een kort gesprek met  universitair docent dr. Evert Jan van Leeuwen (Universiteit Leiden) over de roman Dracula. 

Was de roman Dracula van Bram Stolker meteen een hit eind 19e eeuw?
Ja, de roman kreeg lovende kritieken en werd al snel herdrukt in Amerikaanse tijdschriften en bewerkt voor toneel. Het werd dus gelijk een onderdeel van de populaire cultuur.

Was dit voor het eerst dat er over vampiers werd geschreven?
Zeker niet. John Polidori's The Vampyre (1819) wordt vaak genoemd als het eerste Britse vampiervehaal, en Byron's gedicht "The Giaour" (1813) bevat het vampier thema al. Het succes van Dracula is voor een deel te danken aan de populariteit van eerdere vampierverhalen.

Is het personage Dracula door de tijd veranderd? 
Ja zeker.  Er zijn maar weinig vertolkingen van Dracula die het boek navertellen. De meeste filmversies, inclusief die van Francis Ford Coppola, doen vooral hun eigen ding met het basisgegeven van een vampier uit Transylvania die naar Engeland komt. Wat je ziet in veel film versies is dat het monster steeds minder kwaadaardig wordt en meer de gedaante krijgt van een charismatische vreemdeling met een tragische achtergrond.

Wat is uw favoriete verschijning van Dracula?
Wat betreft de vele verfilmingen van Stokers roman,  vind ik de Thames Televsion versie van de TV serie Mystery and Imagination uit 1968 de leukste. 

Wat zou u verder graag over de roman Dracula willen vertellen?
Wat veel lezers van nu misschien niet weten is dat Stokers roman vooral een verhaal is over het destijds populaire concept "Muscular Christianity": een Victoriaanse levensfilosofie die "echte" mannelijkheid gelijkstelde aan fysieke kracht, patriotisme, zelfdiscipline, zelfopoffering, en een 100% inzet als Gods dienaar.  Alles wat de mannenijke helden in de roman doen, doen ze in  naam van God en om hun koninkrijk te beschermen in naam van God tegen het buitendlandse kwaad. Het is een diep ideologische roman waarin behoorlijk conservatieve idealen over genderidentiteit, sexualiteit, klasse structuur en de civilizatie van het Britse rijk worden verdedigd tegen en opkomende, vrijere moderne cultuur.   

 

Een scène van Dracula met een van zijn slachtoffers. (Foto: Betty Nicolai)