Overslaan en naar de inhoud gaan

Na ruim 20 jaar keert de EU Contest for Young Scientists terug naar Nederland

Internationale wedstrijd voor jong wetenschappelijk talent op Nederlandse bodem tijdens Leiden European City of Science 2022

Leiden, 20 september 2021 – Afgelopen weekend vond de 32e editie van de Eureopean Union Contest for Young Scientists (EUCYS) plaats in Salamanca, Spanje. Tijdens de Award Ceremony op zondag werd het stokje overgedragen aan Leiden. De 33e editie van de van origine Nederlandse wedstrijd voor jong wetenschappelijk talent gaat daarmee voor het eerst sinds ruim 20 jaar weer in ons land plaatsvinden.

EUCYS tijdens European City of Science
In 2022 mag Leiden zich een jaar lang European City of Science noemen: de Europese stad van de wetenschap. In een jaar boordevol wetenschap, kennis, kunst en kunde, mag jong talent natuurlijk niet ontbreken. De EUCYS-conferentie gaat in Leiden plaatsvinden van 12 en 18 september 2022.

Het belang van jong talent werd afgelopen woensdag 15 september j.l. ook genoemd in de State of the Union van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Daarin kondigde zij aan 2022 te willen uitroepen tot het jaar van de Europese jeugd. Ze trad daarmee in de voetsporen van voormalig voorzitter van de Europese Commissie Jaques Delors, die in 1989 het initiatief nam om de Europa-brede wetenschapsbeurs die eerder was opgezet door de Nederlandse Royal Philips, over te nemen. Zo werd EUCYS in het leven geroepen.
 
De Nederlandse oorsprong van de wetenschapswedstrijd, de oproep van Ursula von der Leyen en het feit dat Leiden 365 dagen lang European City of Science is, maken de 33e EUCYS-conferentie tot een unieke editie. Hiervoor is een speciale EUCYS-trailer ontwikkeld, die je via onderstaande button kan bekijken.

Europa en EUCYS
EUCYS is een initiatief van de Europese Commissie om de samenwerking en kennisuitwisseling tussen jonge wetenschappers te bevorderen. Jaarlijks komen er getalenteerde jongeren uit meer dan 40 landen samen in een Europese stad om deel te nemen aan deze wedstrijd. Inmiddels is EUCYS uitgegroeid tot het belangrijkste platform voor jonge wetenschappers in Europa. EUCYS is binnen de EU onderdeel van een breder initiatief om de band tussen wetenschap en samenleving te versterken. Ter gelegenheid van de terugkeer van het evenement naar Nederland grijpt Leiden2022 de kans aan om de competitie te innoveren. De deelnameleeftijd wordt verbreed van 20 naar 24 jaar en de traditionele focus op de thema’s Science, Technology, Engineering en Mathmatics (STEM) wordt verbreed naar de Humanities: van STEM naar STEAM (inclusief de A van ‘Arts’).