Overslaan en naar de inhoud gaan

Scholieren uit Leiden en Nagasaki bespreken klimaatproblemen

Tijdens de scholierenconferentie ‘Eureka!’ spraken 138 kinderen uit Japan en Nederland met elkaar over klimaatoplossingen. In het bijzijn van burgemeester Henri Lenferink en verschillende wetenschappers van Naturalis Biodiversity Centre maakten zij kunstwerken van hun ideeën.

Leidse scholieren van Da Vinci College Kagerstraat presenteerden tijdens een hybride conferentie in Technolab met hun klimaatkunstwerken oplossingen voor onder andere de opwarming van de aarde en het reduceren van afval. Deze conferentie werd georganiseerd om de vriendschapsband tussen Leiden en Nagasaki te vieren.

Met een videoboodschap verwelkomden burgemeester Lenferink en de Japanse burgemeester Taue de scholieren op de conferentie. Lenferink refereerde daarin aan de lange vriendschap tussen Leiden en Nagasaki en hoe belangrijk communicatie en samenwerking is om klimaatproblemen op te lossen. Burgemeester Taue ging in op de verbindende figuur van arts en onderzoeker Philipp Franz von Siebold, die 200 jaar geleden in Nagasaki woonde en werkte en daarna in Leiden. Katja Peijnenburg, marine bioloog bij Naturalis, gaf een lezing over onze ‘blauwe planeet’ en de bijzondere rol van plankton in dat systeem. 

Daarna gingen de scholieren uit de twee steden in breakout-sessies met elkaar in gesprek onder begeleiding van medewerkers van het SieboldHuis. Er werd gesproken over recycling, energiebesparing, afvalvermindering, zeespiegelstijging, biodiversiteit en de opwarming van de aarde. Taal was hierin de grote uitdaging. De Nederlandse en Japanse leerlingen tussen de twaalf en vijftien jaar werden namelijk uitgedaagd om in het Engels en met de hulp van tolken met elkaar te communiceren.

De directeur van het SieboldHuis bedankte tot slot alle leerlingen voor hun enthousiaste deelname en Nagasaki voor het initiatief van deze succesvolle conferentie. Het was een geslaagde samenwerking tussen de gemeente Leiden, Naturalis, Japanmuseum SieboldHuis, Technolab, het Klimaatmuseum, Stichting Leidse Vrienden van Nagasaki en leerlingen van het Da Vinci College Kagerstraat. 

 

klimaatkunstwerk