Overslaan en naar de inhoud gaan

Seeing Stars Leiden op 25 september 2022

Daan Roosegaarde en UNESCO brengen de sterren terug naar Leiden. “Licht uit, sterren aan!”

Persbericht van Leiden & Partners

Licht uit, sterren aan in Leiden op zondag 25 september!
Roosegaarde verwondert met Seeing Stars Leiden in Leiden, European City of Science

Leiden, 24 maart 2022 – Vandaag maakte kunstenaar Daan Roosegaarde in de Oortzaal van de Oude Sterrewacht Leiden de datum bekend van het project ‘Seeing Stars Leiden’. Op zondagavond 25 september 2022 wordt de verlichting in een groot deel van de stad een uur lang ‘uit’ gezet. Wie dan omhoogkijkt, kan zich verwonderen. De sterren zien. Zonder lichtvervuiling. En zich afvragen wat licht met ons mensen doet. Wetenschappelijke vragen in een jaar dat Leiden de Europese Stad van de Wetenschap is. Citizen Science in Leiden, European City of Science.

Licht uit, sterren aan!
Volgens Roosegaarde is het geen toeval dat dit project nu juist in Leiden plaatsvindt nadat vorig jaar in het Friese Franeker de lichten uit gingen. “Jan Oort is een geboren Franeker”, aldus Roosegaarde. “Hij vertrok erna naar Leiden, werd directeur van de Sterrewacht en deed wereldberoemde ontdekkingen. Daarom is het ook zo mooi om het nu hier te kunnen organiseren op een nog grotere schaal en met meer focus op wetenschap en burgerparticipatie. Prachtig, zeker nu Leiden dit jaar ook European City of Science is”, zo zegt Roosegaarde.

De streefdatum 25 september is geen willekeurige datum. De maan staat goed, het is vroeger donker en met een beetje geluk zijn Jupiter en Saturnus te zien. Maar het moet natuurlijk wel onbewolkt zijn. Er wordt daarom ook rekening gehouden met een alternatieve datum.

Citizen Science
Directeur, Meta Knol is trots op het project onder de paraplu van European City of Science: “Seeing Stars maakt het mogelijk om een nieuwe verbinding met de sterren en elkaar te maken. Een collectief project waarin de hele stad samenwerkt om de lichten uit te doen en de sterren aan. Een project waarin we vragen gaan stellen, sterren tellen en dichter bij de wetenschap komen te staan. We roepen iedereen op om mee te doen, want we dromen ervan om samen naar de sterren te kijken”.  Seeing Stars Leiden is een mooi voorbeeld van Citizen Science waarin samenwerking tussen bewoners en wetenschappers van de Universiteit Leiden centraal staat.

Gemeente Leiden geeft met dit project, waarin nauw wordt samengewerkt met diverse stadspartners, een cadeau aan de stad: “Met Seeing Stars Leiden maken we van een mooie nazomeravond een geweldig moment voor jong en oud, tegen het decor van de Oude Sterrenwacht in onze historische binnenstad. We brengen op deze manier kennis en cultuur samen in het jaar dat Leiden European City of Science is. Ik kijk er erg naar uit!” aldus Yvonne van Delft, wethouder Werk, Inkomen, Welzijn, Economie & Cultuur

Blijf op de hoogte van het project via www.seeingstarsleiden.nl.

Seeing Stars Leiden wordt mogelijk gemaakt door Studio Roosegaarde, gemeente Leiden, Leiden2022, Citizen Science Lab van Universiteit Leiden, Oude Sterrewacht van de Universiteit Leiden, Cultuurfonds Leiden, UNESCO en Leiden&Partners. De film Seeing Stars is een samenwerking met Media Monks.

Kunstenaar Daan Roosegaarde op de Oude Sterrewacht. (foto: Dirk van Egmond)