Overslaan en naar de inhoud gaan

De tentoonstelling 'Books that made history' gaat over 25 buitengewone boeken en hun auteurs. Centraal staat hun sterke band met de academische geschiedenis van de stad Leiden, vanaf de oprichting van de universiteit in 1575 tot nu.

De tentoonstelling 'Books that made history' gaat over 25 buitengewone boeken en hun auteurs. Centraal staat hun sterke band met de academische geschiedenis van de stad Leiden, vanaf de oprichting van de universiteit in 1575 tot nu. Het gaat om boeken die een grote invloed hebben gehad op de stad en ver daarbuiten, en die tot op de dag van vandaag invloed hebben op hoe wij denken. Van Galileo Galilei tot Albert Einstein, en van Anna Maria van Schurman tot Anton de Kom: het zijn auteurs, boeken en inzichten die ons nog steeds verwonderen. Hedendaagse experts en (on)bekende 'ambassadeurs' blazen de boeken met hun kennis, anekdotes en persoonlijke bespiegelingen nieuw leven in, met tentoonstellingsteksten, de audiotour, begeleidende video's en een tentoonstellingsboek. De tentoonstelling bekijkt de 25 werken vanuit de tijd waarin ze zijn geschreven, waarin onder meer de opkomst van universiteiten en bibliotheken, de rol van drukkerijen, de plaats van vrouwen en mensen van kleur in de geschiedenis aan bod komen. 

Als bezoeker kun je je stem uitbrengen op wat volgens jou het belangrijkste boek is - en wellicht ken jij andere titels die in deze rij van 25 eigenlijk niet mogen ontbreken.

De tentoonstelling is te zien in het Rijksmuseum van Oudheden, en is gemaakt in samenwerking met de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Tijd: van 10.00 - 17.00 uur

Locatie: Rapenburg 28, 2311 EW Leiden

Entree: voor het bezoeken van de tentoonstelling is een museumticket nodig. 

Actuele informatie over reserveringen en toegangsprijzen staan op www.rmo.nl