Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier de wetenschap deze zomer! Leiden organiseert een feestelijk programma rondom het internationale congres ESOF2022 van donderdag 14 juli tot en met zondag 17 juli op het Pieterskerkplein voor iedereen met een nieuwsgierige geest. De toegang is gratis.

Het Science in the City Festival vindt plaats ter gelegenheid van EuroScience Open Forum (ESOF2022). Dit is het grootste multidisciplinaire wetenschapscongres van Europa, waar Leiden de trotse gastheer van is.

Op donderdag 14 en vrijdag 15 juli van 14-18 uur én op zaterdag 16 juli van 12-18 uur is de ESOF beursvloer in de Pieterskerk geopend voor iedereen! Festivalbezoekers kunnen de ESOF-stands bezoeken van bijvoorbeeld Johnson & Johnson, Elsevier en de Estonian Research Council. Ook kan je het model van de James Webb telescoop bekijken!

Hieronder volgen alle activiteiten op het Pieterskerkplein: 

Wijscokar
Twijfel oogsten in het jaar van de wetenschap! Doe mee met twijfelschappelijk onderzoek van ZITSO naar de twijfels, vooroordelen, angsten en vragen die er bij het publiek leven over wetenschap.

Hortus fiets
De bakfiets van de Hortus maakt het mogelijk om iedereen plantenonderzoeker te laten zijn in z'n eigen buurt. De kleurige fiets lokt passanten aan, ze kijken wat er direct om hen heen te beleven en te ontdekken valt.

Carcheologie (Olaf Mooij)
Kunstenaar Olaf Mooij houdt zich al geruime tijd bezig met het fenomeen auto. Hij beschouwt de auto als een levend wezen en vraagt zich af waar die auto vandaan komt. Zou hij groeien in een ei of komt hij voort uit een autospermatozoide? Deze vraag wordt zichtbaar in het Museum van Carcheologie, een rariteitenkabinet waar de levenscyclus van de auto centraal staat

Naturalis
Ga op zoek naar beesten op straat, zoek tussen stoeptegels en ontdek hoe biodivers je omgeving is.

CARIBEAN TIES 
Caribean ties is onderdeel van het onderzoeksproject van Corinne Hofman: CaribTRAILS. Deze tentoonstelling is in nauwe samenwerking ontwikkeld met Caribische lokale gemeenschappen, Caribische en Europese musea, onderzoeksinstituten en culturele instellingen. De tentoonstelling presenteert de grote impact van de oorspronkelijke bewoners van het Caribisch gebied op de wereldgeschiedenis en daarmee de wereld zoals we die nu kennen, aan de hand van de laatste wetenschappelijke bevindingen.

Chantalla Pleiter – Biodiversiteit in augmented reality 
Chantalla ontwierp tijdens corona een kunstzinnig project om middels augmented reality de wereld om je heen op een andere wijze te aanschouwen.

Nano supermarkt
De NANO Supermarket toont speculatieve producten die in de komende jaren op de markt kunnen komen: Interactieve muurverf, medicinale chocolade, programmeerbare wijn, etc. De debat oproepende producten zijn innovatief, maar soms ook beangstigend. Ze dienen als scenario’s voor mogelijke toekomsten die helpen te bepalen welke toekomst we eigenlijk willen.

Silent Swing
Iets wat bijna iedereen raakt of bezighoudt, ritme en melodie! En niet zomaar een ritme, maar eentje die die past bij de schommelbeweging, zodat de beweging versterkt wordt.

Pandemie preventie car 
We zijn door COVID als nooit tevoren met onze neus op de feiten gedrukt; pandemieën zijn niet meer van een ver verleden! De Pandemie Preventie Car legt je nog even precies uit hoe het zit, en daagt je uit om zelf een pandemie te voorkomen en verhelpen. Kruip in de schoenen van de overheid en probeer met dit spel de situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen.

Psychologielab op wielen – onderzoek naar jokken
Het mobiele lab brengt wetenschap uit de universitaire bubbel. Met creatieve vragen en slaat dit project een brug tussen wetenschap en maatschappij. “Jok je makkelijker tegen een robot anders dan tegen een mens?”

Mobiel Planetarium (in bovenzaal Gravensteen)
Bezoek het mobiele, opblaasbare planetarium waar je wordt ondergedompeld in het heelal. Daar kan geen VR of AR tegenop. 
Neem plaats op kussentjes langs de binnenrand van het planetarium en laat je betoveren door de interactieve voorstelling.

Gulliver's Travel Agency
Hier boek je gratis wandelingen door de stad, over onder andere geschiedenis, poëzie, Indonesië of muurformules. Hier vind je alvast een gedeelte van het aanbod. 

Postbus 71
Heb je een prangende vraag? Wil je die aan een echte wetenschapper stellen? Dat kan door je vraag hier te stellen. Hier zie je welke vragen andere al stelden.