Kunstmatige intelligentie: Nanotechnologie en robots in dienst van mensen
- Visser 't Hooft Lyceum
De niet te stuiten technologische vooruitgang heeft gevolgen voor de automatisering van industriële productieprocessen en voor de wereldeconomie.
Er worden nieuwe machines en robots ontwikkeld die een geavanceerd wiskundig algoritmeontwerp en een enorme verscheidenheid aan invoergegevens voor nieuwe informatie en nieuwe producten vereisen.
Maar ver van de apocalyptische visies, die een drastische vermindering van de werkgelegenheid in de verschillende sectoren voorspellen, is de mens de drijvende kracht achter het productieapparaat en de drijvende kracht achter de innovatie, die bedrijven en organisaties bij de aanpassing aan technologische veranderingen ondersteunt. Dit wordt The Power of People genoemd.
Doe mee aan een Spaanstalige conferentie over dit onderwerp! De conferentie is hoofdzakelijk bedoeld voor leerlingen van het Visser´t Hooft Lyceum, maar ook bezoekers van buiten de school zijn welkom als ze een mailtje sturen naar cma@vhl.nl
De Sprekers
- Carles Sierra en João Valente, onderzoekers en deskundigen op dit gebied, zullen bespreken hoe essentieel de mens is, ondanks de eenvoudige toegang en verbinding in het digitale tijdperk. De menselijke verbeeldingskracht om nieuwe producten en betere diensten te ontwerpen, de nieuwsgierigheid om de leemten in het systeem te analyseren en nieuwe informatiebronnen te ontdekken en de creativiteit om tot hoogten te komen die analyseprogramma's door hun eigen beperkingen niet kunnen bereiken, zijn van essentieel belang om de behoeften van de mens in de toekomst te kunnen begrijpen en daarop te kunnen anticiperen.
- Carles Sierra (Barcelona, 1963) is hoogleraar, onderzoeker en directeur van het Onderzoeksinstituut voor Kunstmatige Intelligentie (IIIA) van de Nationale Onderzoeksraad van de CSIC. Daarnaast is hij professor aan de Western Sydney University en hoofdredacteur van het Journal of Autonomous Agents and Multiagent Systems. Hij heeft aan meer dan veertig door de Europese Unie gefinancierde onderzoeksprojecten deelgenomen en heeft daarvoor in 2019 de ACM / SIGAI Autonomous Agents Research Award gekregen.
- João Valente (Lissabon, Portugal) heeft computer- en elektrotechniek aan de Universidade Nova de Lisboa gestudeerd en is in 2014 cum laude in Robotica en Automatisering aan de Universidad Politécnica de Madrid (UPM) afgestudeerd. Bovendien is hij drie keer gelauwerd voor het beste proefschrift in de academische en de industriële wereld. Momenteel is hij Assistant Professor bij de Information Technology Group (INF) van Wageningen University & Research (WUR) en directeur van het Social Drones Lab.
Praktische Informatie
1 december 2022
19:00 - 21:00
Visser 't Hooft Lyceum
Kagerstraat 1, 2334CP, Leiden