Overslaan en naar de inhoud gaan

De ontdekking van de quantum mechanica heeft de wereld veranderd. Op 24 november kun je op het Leidse Stadsbouwhuis genieten van een symposium over alles wat met quantum mechanica te maken heeft.

Quantum en de maatschappij: hoe de tweede quantum revolutie impact heeft op jou


Het apparaat wat je gebruikt om naar deze webpagina te kijken had niet kunnen bestaan zonder inzichten uit de quantum mechanica. Sinds de jaren 20 is de mens in staat om quantum mechanische systemen te herkennen en te omschrijven. Het gedrag van groepen deeltjes kan worden voorspeld. Door de eerste quantum revolutie kunnen we nu gebruik maken van LED lampen, lasers, transistoren, atoomklokken en nog veel meer; dit zijn de technologieen waar computers en internationale navigatiesystemen op zijn gebaseerd. Sinds kort is de mens in staat om individuele deeltjes te beheersen en te begeleiden. Dit opent de deur voor allerlei nieuwe technologieen zoals quantum computing en quantum sensing. De tweede quantum revolutie - waarbij we deeltjes kunnen laten doen wat we willen - zal veel toepassingen hebben in onze maatschappij.

Gaat quantum computing werkelijk encrypties doorbreken, kanker genezen en een revolutie vormen voor materiele wetenschap? Waar komt het geld voor onderzoek vandaan? Wie zal de voordelen ervaren van dit onderzoek? Gaat de technologie naar de hoogste bieder of naar degene die het het meest nodig heeft? Denk met ons mee over deze vragen tijdens een discussieavond over quantum en de maatschappij. 

Iedereen die geinteresseerd is in quantum mag langskomen! Je hoeft geen quantumexpert te zijn om bij te dragen aan de discussies; we kiezen onderwerpen die niet heel technisch zijn en geen duidelijk antwoord hebben. 

Er zal geen panel zijn aangezien we willen dat iedereen op gelijke basis met elkaar kan spreken. Maak je niet druk er zullen ook genoeg experts aanwezig zijn in het publiek. Dus als je wel een achtergrond hebt in quantum, ben je ook harte welkom. Stel de vragen die mensen laten nadenken!

Als je meer over dit evenement wilt weten (zoals het programma of welke sprekers aanwezig zullen zijn), volg deze link!


Praktische Informatie

24 november 2022 
19:00 - 22:30
Stadsbouwhuis, Langegracht 72
Dit evenement is Engelstalig