Overslaan en naar de inhoud gaan

Ooit gehoord van Saturnalia? In het Romeinse Rijk was dit een groot feest ter ere van de god Saturnus. Vandaag vieren wij dit samen in Huis van de Buurt Matilo. Io Saturnalia, fijne Saturnalia!

Van 17 tot 23 december vierde iedereen in het Romeinse Rijk de Saturnalia, een jaarfeest ter ere van de god Saturnus, god van de landbouw, het graan en de overvloed. Tijdens de kortste dagen van het jaar moesten de levenskrachten van de natuur een handje worden geholpen om weer tot bloei te komen. Dat deden de Romeinen door offers te brengen aan Saturnus en uitbundig feest te vieren.  

Tijdens de Saturnalia stond de wereld even op z’n kop: iedereen had vrij, meesters bedienden hun slaven, scholen en rechtbanken waren gesloten en niemand mocht een oorlog beginnen. Mensen gingen bij elkaar op bezoek om lekker te eten, te drinken en elkaar kleine cadeautjes te geven.  

Kom op 17 december 2022 naar Huis van de Buurt Matilo om samen de Saturnalia te vieren. Het Huis van de Buurt verandert voor een dag in een Romeinse feestzaal, waar je kunt genieten van muziek en van heerlijke Romeinse hapjes.Kom kleine cadeautjes voor elkaar maken van klei of vilt, luister naar het verhaal achter de Saturnalia en bak zelf een broodje op het vuur. Aan het einde van de middag openen we samen op feestelijke wijze de Fabrica, het mini-Romeinse bezoekerscentrumpje in Park Matilo. Kom je ook?

Deze activiteit is Nederlandstalig (maar er zijn Engelssprekenden aanwezig)

Locatie: Huis van de Buurt Matilo, Zaanstraat 126, 2314 XH Leiden 

Tijd: 14.00 - 17.00 uur

Entree: Gratis, vrije inloop