Overslaan en naar de inhoud gaan

Citizen Science en Lichtvervuiling
Ontdek hoe je de wetenschap een handje kunt helpen.

Seeing Stars Leiden was op 25 September 2022. Maar het Citizen Science project dat er aan verbonden is gaat nog steeds door!

In Citizen Science-projecten (ook wel burgerwetenschap genoemd) ontwikkelen burgers en wetenschappers gezamenlijk nieuwe wetenschappelijke kennis. Samen werken zij aan onderzoekstrajecten die beter aansluiten bij vragen en ideeën vanuit de samenleving. Dit gebeurt bijv. door de luchtkwaliteit te meten in je omgeving, vogels, vlinders of bijen te tellen in je achtertuin, of online beelden van sterrenstelsels te analyseren. Veel van deze projecten worden gestart door wetenschappers die de inbreng van meerdere handen (burgerwetenschappers) nodig hebben voor het verzamelen van voldoende data, over een gespreid gebied, of voor het analyseren van digitale beelden waar computers nog niet goed mee overweg kunnen.

Seeing Stars Leiden - Licht uit, sterren aan

Hoeveel sterren zie jij als je omhoog kijkt vanuit het centrum van je stad? Ten opzichte van ongeveer een eeuw geleden is er in onze steden bijna geen sterrenhemel meer over. Dat komt natuurlijk door alle lichten die we ‘s avonds aan doen. Lichtvervuiling noemen we dat. Is die overal in de stad even erg? Wat is de invloed van die vervuiling op onszelf en de natuur? Kunnen we er samen wat tegen doen? Het Citizen Science Lab nodigt je uit hierover mee te denken en te helpen metingen te verrichten om een beter beeld te krijgen van lichtvervuiling en de consequenties daarvan.

Op 25 september* 2022 vond er in Leiden een bijzonder evenement plaats: Seeing Stars Leiden. Tussen 22.00 en 23.30 uur gingen in de binnenstad de lichten uit om meer sterren te kunnen zien. 

Het moment is inmiddels voorbij maar je kunt nog steeds mee doen met de lichtmetingen!

  1. Download de ‘Loss of the Night’ app voor Android; of  ‘Dark Sky Meter’ App voor iPhone.
  2. Neem op een helder nacht een eerste meting - hoe zit het met lichtvervuiling bij jou in de straat?
  3. Op 25 September* doe je eigen lichten uit, ga naar buiten en kijk naar de sterren 
  4. Neem nog een meting op het zelfde plaats - hoe veel meer sterren kun je zien? 
  5. Deel je ervaringen op social media #SeeingsStarsLeiden