Overslaan en naar de inhoud gaan

Silk Road Cities: Gedocumenteerd aan de hand van oude foto's, prenten en ansichtkaarten

De meest onverwachte vernieuwingen en versmeltingen van wereldreligies en materiële cultuur hebben plaatsgevonden langs de handels- en communicatienetwerken die tegenwoordig bekend staan als de Zijderoutes. De Zijderoute, een term die in 1877 door de Duitse geoloog Baron Ferdinand von Richthofen werd bedacht, heeft de laatste jaren veel wetenschappelijke belangstelling gewekt. De artistieke levendigheid van de rijken die zich uitstrekten van China tot Byzantium werd weerspiegeld in hun culturele productie. Hun artistieke uitmuntendheid, gecombineerd met een voortreffelijk decorum, was het resultaat van voortdurende uitwisselingen, vermenging en versmelting van tradities.

De tentoonstelling toont islamitische architecturale monumenten (moskeeën, madrasa's, mausolea) in de belangrijkste stedelijke centra langs de zijderoutes. Speciale aandacht zal uitgaan naar de steden Herat (Afghanistan), Mashhad en Sultaniyya (Iran), Turkestan (Kazachstan), Marv en Anau (Turkmenistan), Samarqand, Bukhara en Shahr-i Sabz (Oezbekistan).

De tentoonstelling is tussen 3 augustus en 23 september te bezichtigen voor het grote publiek. 
De tentoonstelling is op weekdagen tussen 7:30 en 18:00 te bekijken. 
Tijdens weekenden is de tentoonstelling gesloten. 

Oude UB
Rapenburg 70
Leiden

Opening 8 September 2022

De Zijderoute steden gedocumenteerd aan de hand van vintage foto's, prenten en ansichtkaarten wordt op 8 september officieel geopend in de 'Oude UB'.

17:00-18:00 uur
Oude UB
Rapenburg 70
Leiden

Kom langs voor een hapje en een drankje en bekijk de fascinerende fotografie die tentoongesteld wordt. Iedereen is welkom!