Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is vandaag 150 jaar geleden dat historicus Johan Huizinga geboren werd. Huizinga werd gezien als de grondlegger van de Nederlandse cultuurgeschiedenis en rust momenteel op de Begraafplaats Groene Kerk. Daarom staan we juist op deze plek stil bij hem.

De middag begint met een lezing van Huizinga-onderzoeker Anton van der Lem. Hij spreekt niet over het wetenschappelijk werk van Huizinga, maar over Huizinga als vader en vriend. Anton zoomt hierbij in op zijn tijd in Leiden, Oegstgeest en naaste omgeving. Zo maakte Huizinga tekeningen, sinterklaasgedichtjes en toneelstukjes voor zijn kinderen. Ook had hij een groots boekenbezit dat verspreid is over Leiden, Nederland en zelfs de hele wereld. Deze boeken worden tegenwoordig 'terug verzameld' door de Universiteits Bibliotheek Leiden en de teller staat al op 90. Zijn boeken zijn te herkennen aan zijn naam in de rechterbovenhoek van de titelpagina. Kijk dus goed je boekenkast na of er nog zo'n exemplaar te vinden is! Zo ja, neem deze mee en laat het vooraf aan de lezing zien aan Anton, dan neemt hij deze mee in zijn presentatie. 

Na een korte pauze zal Korrie Korevaart het podium betreden, een cultuurhistorica die gepromoveerd is in Leiden. Aan de hand van haar presentatie 'Het laatste huis - over de graven van Johan Huizinga' zal de rustplaats van Huizinga worden uitgelicht. Wat is het verhaal achter de steen? Wist je dat Huizinga al eerder een graf kreeg? Na een loopbaan aan de Leidse universiteit als universitair docent en secretaris-directeur van de Faculteit der Kunsten, werd Korrie vicevoorzitter van de stichting Terebinth. Ze publiceerde onder meer over onderwerpen op het terrein van de Nederlandse literatuur- en persgeschiedenis. Tegenwoordig is ze hoofdredacteur van Terebinth, tijdschrift voor funeraire cultuur.

Kom je meeluisteren naar deze indrukwekkende lezingen over Johan Huizinga? 

Deze activiteit is Nederlandstalig. 

Locatie: Het Groene Kerkje, Haarlemmerstraatweg 4, 2343 LB Oegstgeest

Tijd: 16.00 - 18.00 uur

Entree: Gratis, aanmelden per mail naar mvandejagt@dorpsmarketingoegstgeest.nl