Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat maakt jullie ambacht bijzonder?
We willen mensen laten zien dat je mooie dingen kunt maken met je handen, het vakmanschap. Daarom zitten we midden in het centrum van de stad. Na een hele dag in het stof staan ga je ’s avonds met een voldaan gevoel naar huis. Je hebt echt iets gemaakt! Je kunt aan je kleinkinderen laten zien: kijk, dat heeft opa gemaakt! Ook 80 jaar later bestaat het nog. Dat is een geweldig verhaal. Daarom vinden wij dat een ambacht het beste middenin de stad zit, daar waar de mensen het zien. We willen niet achter golfplaten verdwijnen op een industrieterrein. Als mensen niet zien wat je doet, weten ze het niet en hechten ze er ook geen waarde aan. Er meer is dan een kantoor en de hele dag computeren.
Dat is mooi om te laten zien.
 

Bambam heeft zes specialisten in dienst. Een beeldhouwer, een ervaren steenhouwer, een steller, een metselaar en twee leerlingen. In de steenhouwerswereld hakt een beeldhouwer een beeld uit steen en dat heeft uitstraling. De steenhouwer is de techneut, hij zaagt stukken steen uit, doet het voorwerk. Hij maakt alles wat meetbaar is. Een steller plaatst blokken steen en zet ze vast met specie of mortel. Met deze disciplines bij elkaar kunnen wij bijna alles wat kapot is restaureren. In deze tijd zijn we het meest duurzame bedrijf van Nederland. Wij behouden, gebruiken zo min mogelijk nieuw materiaal.

Hoe ziet de toekomst van het ambacht van steenhouwer er uit?
De meeste steenhouwers in Nederland kunnen niet wat wij kunnen. Ze zijn handelaar of zagen alleen. De opleiding steenhouwer is gestopt, er zijn alleen theoriecursussen. Dat is een groot probleem, er is geen nieuwe aanwas. Over 20 jaar is Sam de baas, zitten we met ons atelier op het Ambachtsplein en de werkplaats ergens anders. De algemene steenhouwerij bestaat nog, maar echte restauratie steenhouwers zijn zeldzaam. Bambam bestaat nog steeds en leidt medewerkers op tot steenhouwer. Dat doen we al, onze leermeester leidt leerlingen op. Er wordt neerbuigend gedaan over MBO’ers. In Nederland is het volgen van opleiding steeds belangrijker. Daarmee verdwijnt het leren van een echt vak, zonde!

Meest bijzondere dat we ooit hebben (mee)gemaakt?
Dat gebeurt dagelijks, dingen maken waar je heel trots op bent! Voor een klant maken we een open boek van marmer. Dat is een plaat marmer die je zo open zaagt en vouwt, dat de adering van het materiaal doorloopt. Zoals het marmer in het Leidse stadhuis. Dat open boek komt in zijn tuinkamer, met in het midden een rode kompasroos. Die rode natuurstenen ster hebben we uit een stuk gemaakt. Ter plekke meten we het uit en slijpen de ster uit het marmer. De randen van de ster slijp je zo, dat deze voor het zicht dicht is. Dan ligt die ster er prachtig in!