European Science in the City Festival
Vier de wetenschap deze zomer! Rondom het internationale congres ESOF2022 organiseert Leiden2022 een feestelijk programma van donderdag 14 juli tot en met zondag 17 juli van 12.00 - 18.00 uur voor iedereen met een nieuwsgierige geest. Laat je verrassen door mobiele exposities, kunst, pop up musea, workshops en stadswandelingen op het Pieterskerkplein. De toegang is gratis.
Het Science in the City Festival vindt plaats ter gelegenheid van EuroScience Open Forum (ESOF2022). Dit is het grootste multidisciplinaire wetenschapscongres van Europa, waar Leiden de trotse gastheer van is.
Op donderdag 14 en vrijdag 15 juli van 14-18 uur én op zaterdag 16 juli van 12-18 uur is de ESOF beursvloer in de Pieterskerk geopend voor iedereen! Festivalbezoekers kunnen de ESOF-stands bezoeken van bijvoorbeeld Johnson & Johnson, Elsevier en de Estonian Research Council. Ook kan je het het model van de James Webb telescoop bekijken.
Hieronder volgen alle activiteiten op het Pieterskerkplein:
Wijscokar
Twijfel oogsten in het jaar van de wetenschap! Doe mee met twijfelschappelijk onderzoek van ZITSO naar de twijfels, vooroordelen, angsten en vragen die er bij het publiek leven over wetenschap.
Hortus fiets
De bakfiets van de Hortus maakt het mogelijk om iedereen plantenonderzoeker te laten zijn in z'n eigen buurt. De kleurige fiets lokt passanten aan, ze kijken wat er direct om hen heen te beleven en te ontdekken valt.
Carcheologie (Olaf Mooij)
Kunstenaar Olaf Mooij houdt zich al geruime tijd bezig met het fenomeen auto. Hij beschouwt de auto als een levend wezen en vraagt zich af waar die auto vandaan komt. Zou hij groeien in een ei of komt hij voort uit een autospermatozoide? Deze vraag wordt zichtbaar in het Museum van Carcheologie, een rariteitenkabinet waar de levenscyclus van de auto centraal staat
Naturalis
Ga op zoek naar beesten op straat, zoek tussen stoeptegels en ontdek hoe biodivers je omgeving is.
CARIBBEAN TIES
Caribbean ties is onderdeel van het onderzoeksproject van Corinne Hofman: CaribTRAILS. Deze tentoonstelling is in nauwe samenwerking ontwikkeld met Caribische lokale gemeenschappen, Caribische en Europese musea, onderzoeksinstituten en culturele instellingen. De tentoonstelling presenteert de grote impact van de oorspronkelijke bewoners van het Caribisch gebied op de wereldgeschiedenis en daarmee de wereld zoals we die nu kennen, aan de hand van de laatste wetenschappelijke bevindingen.
Chantalla Pleiter – Biodiversiteit in augmented reality
Chantalla ontwierp tijdens corona een kunstzinnig project waarmee je met augmented reality de wereld om je heen op een andere wijze te aanschouwen. Augmented reality is een beeld van de werkelijkheid waar elementen aan worden toegevoegd door een computer. Het is als het ware alsof er een computerfilter over de werkelijkheid wordt gelegd.
Nano supermarkt
De NANO Supermarket toont speculatieve producten die in de komende jaren op de markt kunnen komen: Interactieve muurverf, medicinale chocolade, programmeerbare wijn, etc. De debat oproepende producten zijn innovatief, maar soms ook beangstigend. Ze dienen als scenario’s voor mogelijke toekomsten die helpen te bepalen welke toekomst we eigenlijk willen.
Silent Swing
Iets wat bijna iedereen raakt of bezighoudt, ritme en melodie! En niet zomaar een ritme, maar eentje die die past bij de schommelbeweging, zodat de beweging versterkt wordt.
Pandemie Preventie Car
We zijn door COVID als nooit tevoren met onze neus op de feiten gedrukt; pandemieën zijn niet meer van een ver verleden! De Pandemie Preventie Car legt je nog even precies uit hoe het zit en daagt je uit om zelf een pandemie te voorkomen en verhelpen. Kruip in de schoenen van de overheid en probeer met dit spel de situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen.
Psychologielab op wielen
Het mobiele lab brengt wetenschap uit de universitaire bubbel. Met creatieve vragen slaat dit project een brug tussen wetenschap en maatschappij.
Mobiel Planetarium (in bovenzaal Gravensteen)
Bezoek het mobiele, opblaasbare planetarium waar je wordt ondergedompeld in het heelal. Daar kan geen VR of AR tegenop. Neem plaats op kussentjes langs de binnenrand van het planetarium en laat je betoveren door de interactieve voorstelling.
Gulliver's Travel Agency
Hier boek je gratis wandelingen door de stad, over onder andere geschiedenis, poëzie, Indonesië of muurformules. Hier vind je alvast een gedeelte van het aanbod.
Postbus 71
Heb je een prangende vraag? Wil je die aan een echte wetenschapper stellen? Dat kan door je vraag hier te stellen. Hier zie je welke vragen andere al stelden.
BIOS in de BOX
Non - stop vertoning van films en projecten uit alle hoeken van de wetenschap. Neem plaats in de box en kijk hoe mooi, leuk en ontroerend wetenschap kan zijn. Kijk onderaan de pagina bij de BIOS in de BOX activiteit voor het filmaanbod.
WORKSHOPS en meer
Op verschillende plaatsen op het European Science in the City Festival vinden workshops plaats of nemen kunstenaars en wetenschappers je voor een kort moment mee in een andere wereld.
- Freezing Physics – bevroren en bevriezen – deze studenten vertonen ijskoude kunstjes!
- Met Lego een (echte) telescoop maken.
- I.s.m. Imaginary – Wiskunde in ons dagelijks leven – bekijk het zelf op een interactief touchscreen.
- Letterlijk Leiden – pak een stoel en neem eens een kijkje in een wetenschappelijk boek.
- Morsecodes workshop – morse en radioverbindingen – daar vallen we op terug als alle andere communicatiemiddelen ons ontvallen – leer er alles over onder leiding van begeesterde radio-amateurs.
- Mind drone: bestuur een drone met je brein! – zet de Mind drone op en laat je brein de reis bepalen.
- MorePlants – ontdek de belevingswereld van de komkommer – een geheel nieuwe kijk op groente.
- Toveren met licht – Ontrafel licht, maak nieuwe kleuren en kunswerken met licht. Kortom: kom toveren met licht! En als de zon schijnt kan je die bekijken met een Lunt, een speciale zonnekijker.
- Zicht op AI (artificiële intelligentie) – stel al uw vragen aan wetenschappers die precies weten wat AI voor je doet, en omgekeerd, hoe je AI kan gebruiken in de dagelijkse praktijk.
- Academy of Creative and Performing Arts i.s.m. Universiteit Leiden – muzikaal optreden.