Overslaan en naar de inhoud gaan

Aftrap 33e EU Contest for Young Scientists

De Europese wedstrijd vindt na 21 jaar weer plaats in Nederland.

Leiden, 14 september 2022 -Vanochtend om 10.00 uur is de 33e editie van de EU Contest for Young Scientists (kortweg EUCYS) van start gegaan in de Hooglandse Kerk in Leiden. Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, en Meta Knol, directeur Leiden2022, hebben EUCYS2022 officieel geopend. Deze wetenschapswedstrijd vindt voor een tweede keer plaats in Nederland, waarbij 132 finalisten uit heel Europa en daarbuiten naar Leiden komen om hun projecten te presenteren aan een wetenschappelijke jury.

EUCYS2022 vindt plaats van 14 tot 18 september in de Hooglandse Kerk in Leiden. Voor het eerst sinds jaren doet Nederland, dankzij een succesvolle samenwerking met de NWO, weer mee aan deze internationale wetenschapswedstrijd. De 132 deelnemers uit 33 landen presenteren hun wetenschappelijke inzichten waarmee ze in hun eigen land de voorronde van EUCYS2022 hebben gewonnen. In totaal hebben meer dan 65.000 jongeren van 14 tot 20 jaar oud het afgelopen jaar meegedaan aan de nationale voorrondes.

De EUCYS deelnemers lopen rond met de vlaggen van hun land

 
De 132 finalisten zullen de komende dagen hun projecten, 85 in totaal, presenteren aan een wetenschappelijke jury. Tijdens EUCYS2022 komen er ook meer dan 1.000 scholieren uit Leiden en omgeving naar de Hooglandse Kerk om een kijkje te nemen. Op zaterdag worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de awardceremonie in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Kortom, een week vol jong talent, wetenschap, internationale ontmoetingen en sociale en culturele activiteiten. 

EUCYS deelnemers werken aan hun project

Over EUCYS
EUCYS is ooit door Philips opgericht om de samenwerking en uitwisseling tussen jonge wetenschappers te bevorderen en is, sinds het in 1989 geadopteerd is door de Europese Commissie, uitgegroeid tot het belangrijkste Europese platform voor jongeren- en studentenwetenschap waarbij samenwerking en kennisuitwisseling tussen jonge wetenschappers centraal staan. De host van EUCYS is Leiden2022.