Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiden2022 European City of Science presenteert vernieuwend model voor verbinding tussen samenleving en wetenschap

Leiden, 22 december 2022. Met een daverend Finale Festival in de Stadsgehoorzaal werd vanavond officieel een jaar lang wetenschap, kennis, kunst en kunde in Leiden afgesloten. Als eerste Europese stad presenteerde Leiden als European City of Science een jaarrond wetenschapsfestival voor iedereen met een nieuwsgierige geest, met als doel om wetenschap en samenleving te verbinden. Tijdens het festival met thema: TOEKOMST werd gereflecteerd op deze verbinding en het Leiden2022-Model gepresenteerd.

Het Leiden2022-Model

Wetenschappers en onderzoekers uit Leiden stapten het hele jaar 2022 uit hun bibliotheken en laboratoria om samen met inwoners van Leiden en omstreken op een kleinschalige en speelse manier kennis te maken met nieuwsgierigmakende onderwerpen. Deze vernieuwende aanpak resulteerde in een nieuw model voor ‘Public Engagement with Science’: het Leiden2022-Model.

Meta Knol, directeur van Leiden2022 European City of Science: “In opdracht van de Europese Commissie ontwikkelden we een model voor het duurzaam verbinden van wetenschappers en burgers door middel van Public Engagement with Science. Tijdens ons jaar hebben we ervaren dat kleinschalige bottom-up activiteiten duurzame relaties tussen wetenschap en samenleving kunnen bewerkstelligen. Want als we willen dat de samenleving vertrouwen stelt in de wetenschap, hebben we ook wetenschappers nodig die vertrouwen stellen in inwoners”.

Wetenschapper en 'sciencerapper' Jon Chase in actie op het Finale Festival Leiden2022 - fotograaf:Taco van der Eb

Een jaar lang activiteiten

Met een programma van 365 dagen vol met activiteiten was er voor iedereen met een nieuwsgierige geest wat wils. De organisatie van Leiden2022 stond zelf aan de lat voor een serie grootschalige Europese evenementen, zoals het EuroScience Open Forum (ESOF, het grootste interdisciplinaire wetenschapscongres van Europa), de 33e finale van de EU Contest for Young Scientists (EUCYS) en de allereerste editie van de EU TalentOn. Het lokale programma Kennis door de Wijken, met meer dan 10.000 deelnemers, groeide uit tot een krachtig voorbeeld van publiek engagement met de wetenschap.

Door de open, flexibele structuur van het programma ontstonden spontaan allerlei bottom-up initiatieven en activiteiten rondom wetenschap zoals de Wijscokar, Nieuw Licht en het thema van de 3 oktober-optocht. Zo kon Leiden dit jaar een recordaantal van meer dan 100 (internationale) congressen en symposia verwelkomen en kwamen er allerlei grote wetenschapsgala’s naar de stad.

Samensteller en intendant Lucien Geelhoed geeft aan: “We merkten al snel dat dit Europese wetenschapsjaar door allerlei partijen werd opgepikt en dat het echt ging leven in de stad. Er is een hele community ontstaan van mensen die spontaan ‘iets’ georganiseerd hebben. Daar ligt de echte winst van dit jaar. Er zijn veel nieuwe samenwerkingen en initiatieven ontstaan. Dat laat mooi zien hoe inspirerend het is als wetenschap en samenleving elkaar echt weten te vinden.”

 

Belangrijkste resultaten van Leiden2022 European City of Science:

  • Het Leiden2022-Model: een laagdrempelige, bottom-up methode om nieuwe interacties tussen wetenschappers en burgers tot stand te brengen.
  • Een programma van 365 dagen vol met activiteiten, dat uiteindelijk meer dan 500.000 mensen heeft bereikt.
  • Een jaar lang elke dag een radioshow via Radio Weetlust.
  • Een hoge waardering van deelnemers van de belangrijkste activiteiten van het jaar (8.5 /10 voor Kennis door de Wijken, 9/10 voor EUCYS, 8.5 /10 voor EU TalentOn).

----

Ter informatie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie of een interview met Meta Knol over de resultaten van de Leiden2022 European City of Science, neem contact op met: pers@leiden2022.nl, Ilonka Coenraad +31 06 38 69 84 72.

Leiden2022 is een initiatief van de gemeente Leiden, Universiteit Leiden, LUMC en Hogeschool Leiden, met steun van de Europese Commissie en vele lokale, nationale en internationale partners.

Een impressie van het Finale Festival
Vorige
Volgende