Overslaan en naar de inhoud gaan

Leidse Declaratie ‘FAIR Digital Objects’

We leven al tientallen jaren in een datarevolutie. Elke dag worden er penta bytes aan informatie gegenereerd en geplaatst op het internet.

De hoeveelheid data is zo massaal en gevarieerd dat het voor de mens niet meer haalbaar is om er met de huidige processen wijs uit te worden. Succesvol beheer, uitwisseling en interpretatie van gegevens in een steeds groter wordende informatiestroom hangt af van strek geautomatiseerde methoden om met de data om te gaan. Dit vereist kunstmatige intelligentie, maar ook robuuste en informatieve manieren om gegevens op te slaan. Hier komt het cruciale concept van FAIR Digital Objects (FDO's) om de hoek kijken.

FAIR gaat over het vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar maken van gegevens voor zowel mens als machine.

Van 24-28 oktober vindt in Leiden de 1st International Conference of FAIR Digital Objects plaats. De conferentie brengt de belangrijkste technische, wetenschappelijke, industriële en wetenschapsbeleidsmakers samen met als doel de ontwikkeling en implementatie van FDO's wereldwijd te stimuleren met het doel het internet om te vormen tot meer dan alleen een dataruimte.

De 1e Internationale Conferentie over FAIR Digitale Objecten zal fungeren als een mijlpaalevenement dat aanzet kan geven om FAIR-gegevens op systematische wijze in de praktijk te brengen. Waar beter dan zo’n belangrijke beweging op gang brengen dan in de European City of Science. Daarom zal FDO2022 worden afgesloten met de formele ondertekening en publicatie van de ‘Leidse Declaratie ‘FAIR Digital Objects’

Hoewel de ondertekening van de declaratie plaatsvindt aan het einde van de conferentie, nodigt het comité u uit om de verklaring online te ondertekenen. Het is een kans voor iedereen die werkzaam is in technologie, beleid en daarbuiten om een ongekende inspanning te ondersteunen om een nieuw internet te creëren op basis van de FAIR-richtlijnen. Kortom: samen creëren we een nieuw internet dat werkt als een echt betekenisvolle dataruimte.

Lees meer over de FAIR Digital Objects verklaring via: Leiden Declaration FDO (fdo2022.org)