New European Bauhaus
New European Bauhaus Leiden was een toekomstgericht programma op het kruisvlak van cultuur, wetenschap en samenleving. Het doel was om de duurzame transitie te versterken en versnellen met het oog op de belangen van toekomstige generaties. Hoogtepunten van het programma waren de vijf plekberaden (bijeenkomsten over de toekomst van Leiden) en de oprichting van de nationale beweging Ministerie van de Toekomst. Daarnaast was er een focusserie van evenementen, tentoonstellingen en congressen, welke veelal plaatsvonden op het hoofdkwartier: het Stadsbauhaus. Thema’s waren onder andere de toekomst van quantum, duurzame mode en de rol van vluchtelingen in Leiden.
VOOR TOEKOMSTIGE GENERATIES
Het zijn tijden van mondiale crises: klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, groeiende ongelijkheid, oorlog en pandemie. Wie met dit in het achterhoofd naar de toekomst kijkt kan snel verlamd raken van hopeloosheid. Toch moeten we nadenken over hoe we de wereld doorgeven aan volgende generaties. Het antwoord van New European Bauhaus Leiden was om te focussen op wat er in de eigen omgeving mogelijk is. Dit vormde de basis voor een lokaal gewortelde beweging met één doel: opkomen voor de belangen van toekomstige generaties. Het basisprincipe was lokaliteit, trouw aan het ‘hier’, weg van het ‘nu’. De vraag is:
Hoe ziet de mooist mogelijke toekomst in Leiden eruit? Wat kunnen we zelf doen om dit voor elkaar te krijgen?
PLEKBERAAD VOOR DE TOEKOMST
De Plekberaad bijeenkomsten zijn het belangrijkste onderdeel van de New European Bauhaus programmalijn. In deze ‘Plekberaden voor de Toekomst’ komen allerlei verschillende mensen bij elkaar om over de toekomst van hun plek te praten. Meestal is deze plek ‘Leiden’. Het kan ook gaan over iets groters als plek zoals ‘water’ of juist iets kleiners zoals je werk, school, kerk, moskee, plein of voetbalclub.
Leiden2022 organiseerde vijf plekberaden, steeds bouwend en voortbordurend op de vorige. Met al die verschillende mensen samen ontdekten we hoe de toekomst eruit kan zien, bijvoorbeeld het jaar 2060 of 2112.
Zo ging de derde editie, Samen-Wonen-Leven, over wonen en samenleven in Leiden in 2060. Jonge Leidenaren, beleidsmakers en pioniers voor een betere wereld kwamen samen in het oude V&D gebouw. Ze verdiepten zich in de woonsituatie en samenleving toekomstige generaties Leidenaren. Om in de stemming te komen voor de dialoog werd de Future Design Methode gebruikt. Alle deelnemers kregen kimono aan, waarmee ze in de rol kropen van een Leidenaar uit de toekomst en ze losmaakte van wie ze nu zijn. Deze methode is uit Japan overgewaaid en wordt gebruikt om toekomstige generaties mee te nemen in beslissingen van de gemeenschap.
Meer weten over de vijf Leidse plekberaden van Leiden2022? Zie hier!
Plekberaad 1 – New European Bauhaus Leiden |29-06-2021| de Burcht van Leiden
Plekberaad 2 – Toekomst van Leiden |30-06-2022| de Burcht van Leiden
Plekberaad 3 – Toekomst van wonen in Leiden |15-09-2022| oude V&D Leiden
Plekberaad 4 – Toekomst van water in Leiden |28-11-2022| de oever van de Rijn
Plekberaad 5 – Masterclass Toekomstberaad |22-12-2022| Stadsgehoorzaal Leiden
MINISTERIE VAN DE TOEKOMST
Wij leven nu. Daarmee bepalen we veel voor de mensen en het leven na ons. De vraag is daarom: zijn wij goede voorouders? Met het Ministerie van de Toekomst agenderen we die vraag op allerlei plekken in de samenleving. Niet alleen de politici die we ééns per vier jaar kiezen zijn verantwoordelijk voor de generaties die na ons komen, maar wij allemaal. Bovendien is de politiek veelal gefocust op de komende vier jaar, in plaats van de komende 10, 20 of zelfs 100 jaar. Daarom is er het Ministerie van de Toekomst, een nationale beweging van mensen die zich inzetten voor oplossingen voor de lange termijn.
In het Ministerie van de Toekomst is iedereen Minister. Iedereen mag verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van hun eigen omgeving.
De beweging verenigt een groeiende groep positief gestemde burgers en professionals die in hun eigen omgeving en invloedssfeer de toekomst agenderen, voorbij de polarisatie en de haast. Ze doen dat vanuit de gedeelde overtuiging dat in politiek, cultuur, economie en samenleving de focus verlegd moet worden van de korte termijn naar het intergenerationele belang.
Leiden2022 is een van de medeoprichters van het Ministerie van de Toekomst. De beweging telt nu een paar honderd ministers door heel het land, van Leeuwarden tot Limburg. Maandelijks is er een Ministerraad waar iedereen kan aanschuiven en uitwisselen. Het overkoepelende netwerk agendeert en verbindt toekomstgerichte projecten, acties en interventies. Met toolboxes en uitwisseling wordt iedereen praktisch verder geholpen en onderling leert men van elkaar. Daarbij is de samenwerking met kunstenaars en creatieven fundamenteel om de verhalen van de toekomst te verbeelden. Zo kunnen rationaliteit en berekeningen samengaan met de voelbaarheid en verbinding met de toekomstige generaties. Naast de Ministers zijn onder andere ook de Turnclub en Bureau Burgerberaad partner van de beweging.
Meer weten? Check ministerievandetoekomst.nl
DE NEW EUROPEAN BAUHAUS FOCUSSERIE
Cultuur en natuur moeten weer met elkaar in balans worden gebracht. Een geheel nieuwe uitdaging, de duurzame transitie: form follows planet. Rondom dit principe sloegen kunstenaars, wetenschappers en burgers de handen bijeen met het Stadsbauhaus als thuisbasis. Er kwam een serie diverse bijeenkomsten, tentoonstellingen en pilots om de leefomgeving van de toekomst te helpen vormgeven volgens de principes van het New European Bauhaus: mooi, duurzaam en inclusief.
De naam van het programma is ontleed aan het Europese ‘New European Bauhaus’, waar op interdisciplinaire wijze de Green Deal werkelijkheid wordt gemaakt. Leiden2022 werd al vroeg partner van deze beweging welke de inspiratiebron vormde voor het programma dat Roosmarijn van de Velde ontwikkelde in samenwerking met Lucien Geelhoed en Meta Knol. Samen met honderden deelnemers en tal van partners stortten ze zich op het ontdekken van de toekomst in Leiden.
Zie hieronder meer over de thema’s en data:
- Through the Looking Glass
1 t/m 18 januari 2022 - Leidse Inclusiviteit Bijeenkomst
13 januari 2022 - Interventie in Den Haag
14 februari 2022 - De Toekomstverkiezing
maart 2022 - Markt tegen Snelle Mode
24 maart 2022 - Persoonlijke verhalen door De Binnenvest
3 april 2022 - NRC Future Affairs
29 april 2022 - De Toekomstbouwers
april 2022 - Expositie: The Invitation
4 juni 2022
- Werkconferentie Toekomstdenken
10 juni 2022 - Edit-a-thon Analoge Film
11 juni 2022 - De Hoge Raad
3 juli 2022 - Tentoonstelling: 9x9 Verbeeld
9 t/m 25 september 2022 - Urban Health
13 oktober 2022 - Ik ben Bi+zonder Expositie
4 t/m 18 november 2022 - Quantum Symposium
24 november 2022 - Climate Game Night
1 december 2022
HET STADSBAUHAUS
Het Stadsbauhaus is gevestigd aan de Langegracht 72 in Leiden. Het is het hoofdkwartier van het Leiden2022 team. Op de begane grond zijn allerlei jonge, creatieve ondernemers actief. Ook winnaar van de Dutch Design Awards 2021, het Circulair Warenhuis, is er gevestigd. Het pand is van 10.00 - 17.00 uur geopend voor publiek.
Boven in het pand wonen circa 100 studenten. Bij elkaar wordt het stadsbauhaus bevolkt door een bijzondere gemeenschap. Het is gelegen in het Energiepark, een voormalig industrieel stadsdeel dat de komende jaren een flinke transformatie zal ondergaan.